DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Csak a Ferrari és a Mercedes tesztelhet?

Sem a Red Bull, sem a McLaren, sem a Renault nem tud mit tenni, nincs mivel tesztelniük a szezont megelőzően - a két gigász ha nem is jelentős, de minimális előnyt azért ezzel is szerez.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Ferrari és a Mercedes is szezon előtti privát tesztet tart, hogy a rendkívül hosszú szünet után a csapat minden tagja visszarázódjon egy kicsit a munkába. Az aktuális évi technikákkal senki nem gyakorolhat, de korábbi autóval Sebastian Vettelék és Lewis Hamiltonék is körözhetnek, azt nem tiltják, a két nagy istállónál pedig természetesen rendelkezésre áll az ehhez szükséges forrás.

00220003_057



A többiek azonban nem ennyire szerencsések. A kisebb csapatoknál alapvetően az anyagiak sincsenek meg ahhoz, hogy "csak úgy" tesztelgessenek, a nagyobb istállók pedig más gondokba ütköznek. A Red Bull ugyanis a két évvel ezelőtti, tehát ilyen jellegű tesztre szabadon felhasználható autóban még Renault-motorokat használt, a McLaren pedig ugyan már két éve is Renault-val ment, de a francia erőforrást eljuttatni és beszerelni a brit csapatnál egyelőre nem megoldható - karantén vár arra, aki belép Nagy-Britanniába.

Ugyanilyen okból nem tud tesztelni a gyári Renault sem, hiszen szintén két külön helyen gyártják az autókat és a motorokat: Enstone Angliában, Viry Chatillon pedig Franciaországban található - egyelőre úgy fest, hogy érdemi (már amennyire ez érdemi) tesztet csak a Ferrari és a Mercedes hajthat végre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: