DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Közösködik a tartalékpilótákon a Mercedes és a McLaren

A két csapat motorszállítói együttműködése 2021-ben veszi kezdetét, de egy területen már idén partnerek lesznek. Ha a McLaren egyik szerződtetett versenyzője kiesik, Vandoorne vagy Gutierrez ugrik be.

A felek megállapodása értelmében szükség esetén a Mercedes a McLaren rendelkezésére bocsátja hivatalos tartalékpilótái egyikét, tudta meg a Racefans.net. Az Ezüst Nyilak kötelékében két F1-es tapasztalattal rendelkező tartalékos szolgál: Stoffel Vandoorne és Esteban Gutierrez, akik két, illetve három szezont húztak le aktív pilótaként. A belga ráadásul a McLarennél töltötte rövidre szabott F1-es karrierjét, jelenleg a Mercedes Formula-E-csapatának versenyzője.



A tartalékpilótákra fokozottan számítanak idén. Ritkán fordul elő, hogy egy versenyző sérülés vagy betegség miatt nem tud rajthoz állni a nagydíjon: idén azonban egy új eshetőséggel is számolni kell, azzal, ha valamelyik pilótát a rendszeres tesztelés során koronavírussal azonosítják és karanténba kerül. Chase Carey, a Formula-1 vezérigazgatója kiemelte: készüljenek a tartalékpilóták, hogy ilyen esetekben nekik kell beugraniuk.

A tartalékpilótán való osztozkodás nem újdonság, a 2019-ben a McLaren a Renault-val állapodott meg hasonló feltételekről, Szergej Szirotkin mindkét csapatnál készenlétben állt. Sebastien Buemi a Red Bull és az Alpha Tauri közös „cserejátékosa”, Antonio Giovinazzi pedig Ferrari-tartalék, annak ellenére, hogy az Alfa Romeo aktív versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: