DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az FIA nem hitte el a Mercedes megoldását

James Allison szerint az FIA azt remélte, hogy túl bonyolult lesz kivitelezni a DAS-t, de a Mercedes technikai csapata rácáfolt erre - a szövetségnek muszáj volt szabályosnak nyilvánítania a megoldást.

Még a koronavírus elterjedése és az F1-es szezon elhalasztása előtt a Mercedes trükkös kormánymegoldása, a DAS állt a közvélemény érdeklődésének középpontjában - a barcelonai teszteken nagyot szóló trükköt azóta többen is elemezték, találgatták, hogy vajon mekkora előnye is lehet, az pedig biztos, hogy a következő szabálycsomagba már bekerült egy kitétel, ami tiltja ezt a megoldást. James Allison szerint az FIA most viszont még nem hitte el, hogy ők tényleg megcsinálják.

ali_1



"Szerintem amikor azt mondták, hogy a megoldás legális, azt remélték, hogy túl nehéz lesz megvalósítani és inkább elvetjük az ötletet, így számukra nem lesz ebből probléma" - idézi a Mercedes technikai igazgatójának szavait a GPBlog. Allison szerint a vezető tervezőjük, John Owen azonban elébe állt a kihívásnak és a csapat megcsinálta, amit kellett. "Az ő benyomásai teszik lehetővé azt, hogy pénzt költsünk olyanra, amelyet a legtöbben bizonytalannak gondolnak."

Allison elmondta, hogy három módon is megoldható volt a DAS kivitelezése Owen szerint, ők kiválasztották azt, ami szerintük a legjobb, majd ezt követően egy évvel később beépítették az autókba és mi is megnézhettük működés közben. Mint mondta, odaálltak az FIA elé az ötlettel, megmutatták nekik és elmagyarázták, hogy szerintük ez miért szabályos jelen állás szerint, a szövetség pedig nem tudott mást mondani, mint hogy igen, tényleg az.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: