DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Kubica: Ha Hamilton marad a McLarennél, most más lenne a nagy bajnok

Rossz érzés tölti el, ha vörös autót lát, árulta el Robert Kubica, aki Sainz szerződtetését bátor döntésnek tartja, Verstappen pedig előbb lesz szerinte világbajnok, mint Leclerc.

Tavaly még résztvevőként, idén félig külső szemlélőként – az Alfa Romeo tartalékpilótájaként – figyeli a Formula-1-es eseményeket Robert Kubica. A lengyel a Corriere della Sera lapnak adott interjút, amelyben többek között azt fejtegette, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton sikereiben jelentős szerepet kap a versenygép.

„Ha valaki győzni akar, akkor a legjobb autóban kell ülnie, ez mindig is így volt. Egy szuper Mercedes állt a rendelkezésére az utóbbi években, de megtanulta azt is, hogy ha nem harcolhat, be kell érnie a második hellyel. 2018-ban a Ferrari nagyon erős volt, tudták, hogyan kellene legyőzni a Mercedest” – beszélt a két évvel ezelőtti szezonról, amely végül Hamilton sikerével zárult.

„Ha a McLarennél maradt volna, nem beszélnénk ma róla ilyen jelzőkkel. Másik bajnokot emlegetnénk. Az autónak hatalmas súlya van abban, mi lesz egy versenyző sorsa. Például Alonso is fantasztikus dolgokat ért el, mégsem nyert annyit, amennyit szeretett és megérdemelt volna” – beszélt az autó és a körülmények szerepéről egy pályafutás alakulásában.

 



Kubica akár saját magát is említhette volna: a lengyel versenyző is hatalmas tehetségként indult. A Ferrari megállapodott vele, hogy 2012-ben az olasz csapatnál versenyez: ha a kapcsolat megvalósul, minden bizonnyal nem a sportág egyszeres futamgyőzteseként beszélnénk róla ma, de az esetében egy másik külső tényező, 2011-es ralibalesete írta át karrierjét.

„Elárulok valamit, amit még sosem mondtam senkinek: szeretem a vörös színű közúti autókat. Mégsem vettem soha egyet sem, mert ha nem látom, jobban érzem magam” – mondta az olasz lapnak Kubica. Az ex-F1-es a Ferrari körüli mozgolódást, Sebastian Vettel távozását is véleményezte: „Ha egy kapcsolat véget ér, jobb lezárni. Azt hiszem, a döntést nem mostanában hozták meg, mert a Ferrari szeret előre tervezni. A pénznek sem lehetett köze hozzá. Sainz leigazolása bátor választásnak nevezhető, mert még sosem harcolt vezető pozíciókért. Bottasszal vagy Ricciardóval biztosabbra mentek volna.”

Az interjúban szóba jött a jelen két nagy tehetsége, Charles Leclerc és Max Verstappen is. A két fiatalra épít csapatuk, a Ferrari és a Red Bull, és bár mindkettőt nagyra tartja, Kubica úgy érzi, a holland fogja elérni előbb célját, a világbajoki címet.

„Maxot intelligensnek tartom, aki készen áll világbajnokságot nyerni. Azt még meg kell várni, hogyan fog viselkedni, ha bajnoki címért harcol, de Verstappenre fogadnék, hogy először bajnok lesz. Leclerc már a második versenyét megnyerhette volna a Ferrarival Bahreinben. Akit ez meglepett, az nem nagyon ért a versenyzőkhöz. Normális dolog, hogy Charles gondot okozott Vettelnek” – mondta Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: