DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sajtó: Wolff lemond, tulajdonost vált a Mercedes

Nagy változások vannak készülőben az F1 bajnokcsapatánál. A Németországból származó sajtóhírek szerint Toto Wolff és Lawrence Stroll többségi tulajdonossá válnak az istállóban.

Rövidesen fontos változások történnek a Mercedes háza táján, Toto Wolff le fog mondani csapatvezetői pozíciójáról, miután szerződése lejár – írja a német Auto Bild és F1 Insider. Arról, ki lehet az osztrák utódja, nem számolnak be. Wolff a csapat felügyelőtestületéhez csatlakozik a hírek szerint.

A lépés a Mercedesnél történő tulajdonosi változásokat készíti elő, ami gyakorlatilag a jelenlegi gyári szerepvállalás megszűnését jelentené. A Mercedes F1-es csapatának 30 %-os tulajdonosa Toto Wolff, míg 70 %-os részesedéssel a Daimler konszern rendelkezik. A német sajtó szerint Wolff arra készül, hogy Lawrence Stroll-lal, a Racing Point tulajdonosi körének vezetőjével és Aston Martin 25 %-os résztulajdonosával a hatszoros bajnokcsapat többségi tulajdonosává váljanak.

A Daimlert nem készpénzben, hanem Aston Martin-részvényekkel fizetnék ki. A két autóipari szereplő között már most több összefonódás van: a Daimler 5 %-os tulajdonos az Aston Martinnál (Wolffnak szintén van részesedése), a brit gyártó új vezérigazgatójának pedig a Mercedes-AMG előző vezérét, Tobias Moerst nevezték ki.



A tranzakció eredményeként a Daimler számottevő tulajdonrészt kapna az Aston Martinban, miközben csökkentené költségterheit a jelenlegi gazdasági krízishelyzetben, a brackley-i székhelyű istállónál pedig Wolff és Stroll kerülne a kormányhoz. Lehetséges, hogy az istálló változatlanul Mercedes néven futna, míg a márka motorszállító státuszban is maradna a világbajnokságon. Mivel Aston Martin-részvények szerepelnek az üzletben, az sem zárható ki, hogy a jelenlegi Mercedes az Aston Martin gyári csapatává válna.

Lawrence Strollnak azonban van már egy csapata a Formula-1-ben: a Racing Point, amely éppen jövőre veszi fel az Aston Martin nevét. Az F1 Insider szerint nagy valószínűséggel a formáció B-csapattá válik, de az is lehetséges, hogy összeolvad az identitást váltó Mercedesszel, vagy eladásra kerül.

A jövő kérdése, hogy a sajtóhírekben mennyi igazság rejtőzik, a Daimler mindenesetre a következő közleményt adta ki: „A spekuláció a Formula-1-ből való lehetséges kiszállásról továbbra is alaptalan és felelőtlen. Egyértelmű szándékunk, hogy tovább versenyezzünk a Formula-1-ben Mercedes-Benz gyári csapatként a következő években, mégpedig ügyvezető partnerünkkel, Toto Wolff-fal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: