DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

McLaren: Ma nyert a Formula-1

A tegnap jóváhagyott drasztikus szabálymódosításokkal az F1 a hosszú távú jólét felé tett egy nagy lépést, ami a nézőknek is kedvezni fog – vallja a McLaren vezérigazgatója.

Ahogy arról tegnap este mi is beszámoltunk, az FIA Motorsport Világtanácsa rábólintott az F1-es csapatok által múlt héten megszavazott szabálymódosításokra, amelyek a sorozat számára ebben a nehéz időszakban kritikus fontosságúak voltak. Röviden ennek lényege: 2021-ben bevezetik a 145 millió dolláros költségplafont, amit évről évre csökkenteni fognak; 2020-ra és 2021-re számos alkatrész fejlesztését befagyasztják; korlátozzák a sikeres csapatok fejlesztéssel eltölthető idejét. Részletek itt.

 brown-mclaren-portre2018



Annak ellenére, hogy a megszorítások miatt a McLaren istállója körülbelül 70 dolgozójától kénytelen megválni, Zak Brown úgy nyilatkozott, erre a szavazásra egy kritikus lépésként fogunk visszaemlékezni, ami egy jobb irányba terelte a sorozatot. „Ma nyert a Formula-1. Ez egy döntő pillanat volt a sport számára. Az F1 egy ideje pénzügyileg fenntarthatatlanul működött, a tétlenség pedig veszélyeztette volna a sorozat és a résztvevői jövőjét is. Jár az elismerés, amiért közösen, elszántan cselekedtünk.”

„Az egységes költségplafon és a bevételek egyenlőbb elosztása szorosabb küzdelmekhez és több nézőhöz vezetnek, miközben a fenntarthatóság javulásával a csapatok és a sport hosszú távú gazdasági jóléte is biztosított. Ezzel a nézők nyernek, és ha ők nyernek, akkor az egész sorozat profitál” – magyarázta a vezérigazgató.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: