DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Rábólintott az FIA a költségcsökkentő szabályokra

A csapatok már a múlt héten megállapodtak, most pedig egy e-voksolás után az FIA Motorsport Világtanácsa is rábólintott a költséglimitet és az aerohendikepet is magában foglaló módosításokra.

Több fontos szabályváltozásra is rábólintott ma az FIA Motorsport Világtanácsa, így azok mostantól hivatalosnak tekinthetők. Az egyik leglényegesebb pontja ezeknek a költséglimit: a csapatok megállapodása nyomán a felső határ jövőre 175 helyett 145 millió dollár lesz (természetesen lesz több kivétel is, ami nem tartozik bele ebbe), míg 2022-ben és 2023-ban ezt tovább csökkentik majd 140, illetve 135 millió dollárra, ez utóbbi érték pedig egészen 2025-ig marad érvényben.

f1-dppi-pit



Azt is elfogadták, hogy egy egész sor alkatrésznek a fejlesztését befagyasztják 2020-ra és 2021-re: ebbe a listába tartozik többek között a karosszéria, a váltó és számos mechanikus alkatrész. Néhány apró módosítást végre lehet ugyan ezeken is hajtani, ám ezekre zsetonrendszert vezetnek be. Az erőforráselemek fejlesztésére szintén fejlesztési limitet vezetnek be a 2020-as idényre.

Egy csupán ma felröppent új szabályt is hivatalossá tettek, aminek értelmében tovább nő az autók tömege: jövőre 746 helyett 749 kg lesz az F1-es gépek minimumsúlya – annak ellenére, hogy az új szabályok 2022-re halasztásával és a fejlesztések befagyasztásával a karosszériát gyakorlatilag egy az egyben átviszik a következő évadra.

Bekerült a szabályzatba az a hendikeprendszer is, amelynek értelmében minél sikeresebben szerepel egy alakulat, annál kevesebb időt tölthet a szélcsatornában és a CFD-szimulációkkal a fejlesztésekkel. Konkrétan az előző évi konstruktőri helyezések határozzák meg lineárisan az egyes alakulatok tesztidejét.

Ezeken kívül is rábólintottak több apróbb szabálymódosításra: az egyik ilyen például a gumikat érinti, ugyanis mostantól a második szabadedzéseket lehet a Pirelli új abroncsainak tesztelésére használni, ha ez szükséges.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: