DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Szingapúr is helyet kér a naptárban, de csak nézőkkel

Bár a kiszivárgott előzetes versenynaptárban nem találkozhatunk vele, a Szingapúri Nagydíj szervezői továbbra is tárgyalnak a futam 2020-as megrendezéséről az F1-gyel. A pálya azonban elképzelhetetlennek tartja a közönség hiányát.

A Szingapúri Nagydíj eredetileg szeptember 20-i dátummal szerepelt az idei versenynaptárban, ám a napokban nyilvánosságra került, átdolgozott menetrendben már nem szerepel, az elhalasztott Azerbajdzsáni Nagydíj került a helyére. Persze elkerülhetetlen volt, hogy a világjárvány által súlyosan befolyásolt, júliusi kezdésű szezonban lesznek kimaradó versenyek – mint Monaco, Montreal és Melbourne –, ám a szingapúriak egyelőre nem tettek le az F1-es mezőny idei fogadásáról, még ha az utcai helyszínek nehezebben is birkóznak meg az átszervezéssel, hiszen hosszú időt vesz igénybe a versenypálya kialakítása is.

singapore-f1



 

Szingapúrban nagyjából három hónappal az esemény előtt kezdik meg a munkát, ami idén június végét jelentette volna, az egyelőre elveszített versenyidőpont miatt azonban még nehezebb kalkulálni. És mivel rendkívül sűrű új naptártervezet állt össze, amelyben két alkalommal négy egymást követő hétvégére is került verseny, Szingapúrt aligha lehet már bárhova is beszorítani – egyetlen reményük az lehet, ha valamelyik helyszín a vírusvédelmi korlátozások miatt végül mégsem tudna futamot rendezni. Erre reális az esély, viszont ennek időben ki kellene derülnie ahhoz, hogy a Maláj-félsziget csücskén elhelyezkedő pálya fel tudjon készülni.

A verseny egy képviselője beszélt az Autosportnak ezekről az aggodalmakról, rámutatva, hogy noha Szingapúrban is enyhülnek már a korlátozó intézkedések, de folyamatosan figyelniük kell arra is, hogy a pálya építéséhez kapcsolódó munka is az engedélyezett tevékenységi körök között legyen, miközben a kormány a különféle védekezési intézkedések között lavírozik.

A szingapúri F1-es verseny ráadásul egy olyan esemény, amely talán a legjobban épít a nézői jelenlétre: mindig különféle eseményeket, világsztárok által adott koncerteket kerekítenek a nagydíj köré, ráadásul a villanyfényes körítés is egy különleges vonzereje pályának, amely idén 13. F1-es versenyét rendezné. Persze a jelenlegi helyzetben a nézők nélküli rendezés minden pályát nehéz helyzetbe hozna és kompromisszumokra kényszerítene, ám a szingapúri pálya képviselője egyértelműen kijelentette a Strait Timesnak, hogy számukra ilyen felállás elképzelhetetlen, és „zárt kapuk mögött nem lenne megvalósítható a verseny lebonyolítása”. A versenyhétvége tavaly a három nap alatt összesen 268 ezer látogatót vonzott, ami a 2008-as első nagydíj után a második legmagasabb szám volt. Szingapúr ráadásul – városállam lévén – nagyban támaszkodik a külföldről érkező látogatókra, akik aránya 2019-ben 40%-ot tett ki, így a belépési korlátozásoknak is enyhülniük kell, legalább a környező országok számára, hogy megteljenek a lelátók.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: