DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Intelmek Vettelnek: Csak ne legyél Schumacher

Három személy, aki karrierjének három különböző pontjáról ismeri őt, hasonlóan látják Sebastian Vettel jövőjét a Ferraritól való év végi távozása után, nehezen elképzelhetőnek tartva, hogy egy középcsapathoz igazoljon.

A héten bejelentett, a Ferrari és Vettel közötti év végi szakítás híre a partvonalra taszította a négyszeres világbajnok német karrierjét, akiről ezek után könnyű elképzelni, hogy 2021-ben már nem lesz a Formula-1-es mezőny tagja. Sok lehetősége mindenesetre nincs arra, hogy élcsapatban maradjon jövőre is, amikor az erőviszonyok várhatóan még a megszokottnál is stabilabbak maradnak a fejlesztési korlátozások miatt. A Red Bull hagyományosan megoldja a pilótakérdéseket a saját berkein belül, a Mercedesnél pedig nem sok okot látni arra, miért lenne szükségük egy karrierje végén járó sztárra, amikor Lewis Hamilton és Valtteri Bottas dinamikája jól működik, emellett nekik is megvannak a saját fiatal neveltjeik, és a gyártó F1-es szerepvállalása sem garantált még a következő évekre.

Vettel Schumacher



Talán nem is véletlen, hogy néhányan, akik jól ismerik őt az autósport világában, azt tanácsolják neki, hogy élmezőnybe tartozó autó lehetősége nélkül ne is próbáljon a mezőnyben maradni a jövő évre, ugyanis azzal csak lerombolná a nimbuszát. Erről beszélt például a Sportsmailnek Trevor Carlin, aki Vettel csapatfőnöke volt a WSR 3.5-ben 2006 és 2007 során – a német közvetlenül innen ugrott át az F1-es közegbe a 2007-es szezon közepén.

„A legrosszabb dolog, amit tehet, hogy egy olyan csapatnál vezessen, amely nem tartozik a legjobb három közé. Nem hiszem, hogy ez bölcs döntés lenne a részéről. Már mély nyomot hagyott a sportban, bizonyított futamgyőztes és bajnok, ezért nincs szüksége arra, hogy csak a pénzért maradjon. Még ahhoz is elég fiatal, hogy egy időre szabadságra menjen, és később nézzen körbe ismét” – mondta el véleményét Carlin, aki Vettel helyzetét egy másik német nagyságéval állította párhuzamba. „Számomra nagyon szomorú látvány, ha valaki, aki korábban a csúcson volt és hibátlan munkát végzett, később a mezőny közepén vonszolja magát. Ez történt Michael Schumacherrel, amikor 2010-ben visszatért a Mercedesszel. Elátkozott időszakot élt meg, számomra már nézni is kényelmetlen volt. Michael azzal hibát követett el, és szerintem Sebastian részéről is hiba lenne egy hasonló lépés.”

Szintén megszólalt Vettel ferraris távozása kapcsán Sebastien Bourdais, az IndyCar máig aktív francia versenyzője, aki a ChampCarban maga is négyszeres bajnok lett. A sikertelen F1-es kiruccanása csak másfél évig tartott, ám 2008-ban Vettel csapattársa volt a Toro Rossónál, így elszenvedője lett a szürreális monzai futamgyőzelemig is eljutó német fiatalkori lehengerlő stílusának.

vettel bourdais

„Már akkoriban is rendkívül gyors volt – azonnal megmutatta, hogy mennyire tehetséges, és milyen eredményorientált a hozzáállása. Szerintem ha valaki már három-négy bajnoki címet nyert, akkor a mindenképpen az elitbe tartozik a saját sportjában, és ezzel ő is kitörölhetetlen nyomot hagyott az időben, a generációjában. Nem tudom, mihez fog kezdeni azután, hogy az év végén véget ér az együttműködése a Ferrarival, de szerintem továbbra is bizonyítani akarja, hogy a tagja ennek az elitnek. Ezért azt sejtem, hogy idén egy olyan szezont fog produkálni, amely új lehetőségeket nyit majd meg számára. Ha esélye nyílik arra, hogy az élmezőnyben maradjon, akkor biztosan él majd vele, ám ha nem talál elég jó autót, akkor nem tudom elképzelni, hogy folytatni fogja” – mondta Bourdais a Daily Mailnek.

Egy harmadik felszólaló pedig Pierre Gasly, aki már egy másik korosztályt képvisel, ám ugyanazt a Red Bull-féle ranglétrát járta be, mint egy évtizeddel korábban Vettel. A francia a tisztelgő beszéd sorai közé azért elrejtette, hogy ő sem lát már hosszú és sikeres jövőt kollégája számára az F1-es mezőny tagjaként.

„Nagy veszteség lenne az F1-nek, ha Seb távozna, hiszen négyszeres bajnok, ezt pedig nem sokan mondhatják el magukról a Formula-1-ben. Kedvelem a személyiségét, nagyon eszes és versenyképes srác, jelenlétével pedig sokat hozzátesz a sporthoz. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy nem maradt már sok lehetősége. Remélem azért, hogy talál valamit, de az ő döntése, hogy folytatni akarja-e. Mindenesetre remélem, hogy valamilyen formában továbbra is láthatjuk majd őt a paddockban” – bizakodott Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: