DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

McLaren: Nincs harag, nem úgy, mint másoknál

Zak Brown engedélyt adott Carlos Sainznak, hogy a Ferrarival tárgyaljon, és büszke arra, hogy ellenségeskedés nélkül tudnak különválni. A spanyoltól futamgyőzelmekre számít új csapatánál.

Nem mindig zajlik zökkenőmentesen, sértődés nélkül, ha egy versenyző csapatot vált – gondoljunk csak Cyril Abiteboul kölcsönös bizalmat felemlegető megszólalására a Renault-tól McLarenhez igazoló Daniel Ricciardo kapcsán –, Carlos Sainz távozása a McLarentől azonban békességben történik annak ellenére, hogy az alakulat szerette volna megtartani a pilótát. Zak Brown, a cég vezérigazgatója tisztában volt vele, hogy versenyzője az olaszokkal tárgyal és náluk köthet ki.

„Carlos és én beszéltünk erről, tehát nem a szóbeszédből hallottam vissza, mi történik. Az esetek többségében, mikor ezek a pilótamozgások történnek, akkor a többség a motorhome-ok mögött lopakodik, titokban találkozgatnak. A McLarennél kicsit más filozófiát követünk csapattagjainkat illetően, beleértve a versenyzőket. Carlos beszélt róla Andreasszal (Seidl, csapatfőnök) és velem a tél során. Igazából engedélyt kellett adnunk neki, hogy beszélhessen a Ferrarival és ezt az engedélyt meg is adtuk” – mondta a Sky Sportsnak Brown.

„Remek azt látni, hogy a versenyzők és csapatok ellenségeskedés nélkül is külön tudnak válni, mert ha más átigazolásokat nézünk, sajnos azt látjuk, hogy némelyekben marad tüske. Ebben az évben pedig még együtt kell versenyezni. Büszke vagyok rá, ahogy mindannyian kezeltük a helyzetet” – folytatta a McLaren nagyfőnöke. A szétválás hangulatáról az is beszédes, hogy Sainz egy nagy gonddal összerakott búcsúvideót készített a csapat számára: az ilyen gesztus a versenyzők részéről szinte példátlan.



Brown emlékeztetett rá, hogy Sainz már a pályafutása kezdetén is kevés hibát követett el, a McLarennél pedig végképp kiforrott versenyzővé vált. Ennélfogva arra számít, hogy a Ferrarinál is hamar a siker útjára lép:

„Még jobb munkát végzett, mint amire számítottunk. Nyilván mi sem szerződtettük volna le, ha nem gondoltuk volna, hogy jó lesz. Nem igazán hibázott. Emlékszem, még Bahreinben volt egyszer egy buta incidense a Toro Rossóval a bokszból kimenet, de egyébként nem láttuk tőle a tipikus újonc hibákat, amikre egy fiataltól számítani lehetett.”

„Valódi érettség és jó tempó: ne feledjük, hogy gyenge szezonkezdete volt, Ausztráliában Kubica defektje zavart be az időmérőn, az első pár futamon nem tudott pontokat gyűjteni. Gyors és csapatjátékos, sosem idegeskedtem, amikor Lando és Carlos összekerültek a pályán, pedig máshol látni, hogy a csapattársak olyanok, mint a mágnes. Arra számítok, hogy nagyon jól fog szerepelni a Ferrarinál, és megdolgoztatja Leclerc-t a pénzéért. Hasznára lesz a Ferrarinak. Ha futamgyőzelemre képes autóval rendelkeznek, akkor Carlos futamokat is fog nyerni” – jósolt Brown sikeres átigazolást a Ferrarihoz 2021-től csatlakozó Sainznak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: