DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hivatalos: Ricciardo 2021-től a McLarené

Folytatódik a heti F1-es bejelentéshullám: a pár napja keringő híreszteléseknek megfelelően a McLaren most megerősítette, hogy Daniel Ricciardo a következő évtől valóban csatlakozik hozzájuk a Renault-tól.

ricci



Daniel Ricciardo hétszeres futamgyőztessé vált a Red Bullnál a 2014 és 2018 közötti ötéves periódus során, ám úgy érezve, hogy a Honda-motorral és Max Verstappen oldalán nem találja meg hosszútávú számításait, a világbajnoki címet, egy váratlan döntéssel 2019-től kétéves szerződést írt alá a Renault-val. Bár ebből a kettőből még csak egy telt el, ám dobogó nélküli végkimenetele és talán az új szabályok érkezésének 2022-re való eltolása is újabb váltásra sarkallta az ausztrált: azzal, hogy Sebastian Vettel év végén távozik a Ferraritól, és Carlos Sainz érkezik a helyére, a McLarennél felszabadul egy ülés a csapattal egy harmadik közös évre is biztosan maradó Lando Norris mellett, amire Ricciardo le is csapott. A McLaren jövőre már nem a Renault erőforrásait fogja használni, hanem visszatér a 2014-ig őket szolgáló Mercedeshez.

A pilóta, aki közel két hónapja Nyugat-Ausztrália elhagyatott vidékein tölti az idejét, szakmai témákban hosszú ideje nem szólt a nyilvánossághoz, és még most is kimaradt a McLarenhez való átszerződését bejelentő sajtóközleményből. Beszéltek azonban helyette a csapat vezetőségének tagjai. 

"Daniel már egy bizonyított futamgyőztes, akinek tapasztalata, energiája és elhivatottsága értékes adalék lesz a McLaren számára az élre való visszatérésünkért folytatott küldetés során" - mondta a csapatvezető, Andreas Seidl. "Daniel és Lando révén két olyan versenyzőnk lesz, akik izgalomban tartják a rajongókat és segítik gyarapodni a csapatot. Carlos egy igazi profi, akivel öröm együtt dolgozni, és idén még ki fogjuk élvezni vele a közös versenyzést. A McLarentől való távozását követően pedig minden jót kívánunk neki karrierje következő szakaszára."

A tavalyi év során hamar kiderült, hogy már Sainz és Norris között is kiváló összhang alakult ki, a pályán nem voltak vitás összetűzéseik, a pályán kívüli viccelődéseikről pedig a McLaren videói árulkodnak. Ez azonban jövőre újabb szintre fog lépni, hiszen Ricciardo az F1-es mezőny legvidámabb, legtöbbet bolondozó pilótájaként is hírnevet szerzett magának, így a Norris-Ricciardo párostól igazi tűzijátékot várhatunk a pályán kívül, és remélhetőleg majd a pályán is! 

A bejelentés kapcsán kiadott egy rövid közleményt a Renault is, ahol pedig nagyobb reményeket fűztek a Ricciardóval való együttműködéshez annál, minthogy az első kétéves szerződés felénél máris elvágyódjon tőlük a sztárpilóta, de a fejleményeket a világjárvány miatt példátlanul alakuló 2020-as szezon egyenes következményének tartják.

„Ebben a sportban, kiváltképpen pedig a jelenlegi rendkívüli helyzetben a kölcsönös bizalom, az egység és az elhivatottság minden korábbinál fontosabb értékek egy gyári csapat számára” – mondta Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke. „Bízom benne, hogy a 2020-as szezonban még többet elérhetünk majd közösen. A Renault céljai és stratégiája változatlanok maradnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: