DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Orvosi tanács az F1-nek: öt nap karantén

Bár sűrű koronavírus-tesztelésekkel térne vissza nyáron a munkába a Formula-1, egy orvosi vélemény szerint ez sem lesz elegendő ahhoz, hogy minden fertőzött egyént kiszűrjenek, és megakadályozzák, hogy a vírus egy versenyhétvégén terjedjen szét.

A Formula-1 és a szezonnyitó helyszínéül szolgáló Red Bull Ring vezetői már javában dolgoznak az új biztonsági protokoll kialakításán, amely lehetővé teszi, hogy a jelenlegi járványhelyzetben is a megőrizzék a nagydíjon dolgozó személyzet egészségét. Mint Ross Brawn nemrég elmondta, ennek jegyében minden jelenlévőn két-három koronavírustesztet is elvégezhetnek a hétvégék során.

Az Independent F1-es újságírója megkérdezett egy brit virológust, dr. Jeremy Rossman a sport által tervezett intézkedések kapcsán, a szakember szerint pedig az lenne a biztonságos, ha a teljes személyzet öt napig karanténban tartózkodna a pályára való kilátogatás előtt - és mostani tudásunk szerint még így sem lehetséges minden fertőzöttet kiszűrni.

paddock



„A jelenlegi tesztek még nem eléggé érzékenyek ahhoz, hogy mindössze pár nappal a megfertőződés után kimutassák azt. A legtöbb esetben 3-5 napot követően mutatható csak ki, így ha öt nap alatt mindenkin háromszor elvégzik a tesztet, akkor a legtöbb embernél már elég nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy megfertőződött-e” – mondta Rossmann, hangsúlyozva az unalomig ismételt kézmosás és a személyzet külvilágtól való szeparálásának fontosságát.

„De mivel a lappangási idő egyes esetekben akár a két hetet is elérheti, még ilyen szigorú tesztelési procedúra mellett is valószínű, hogy valaki, aki fertőzött, átjut a szűrőn. És elég, ha csupán egyetlen fertőzött felett elsiklunk, és ő máris többeknek továbbadhatja a vírust, főleg egy ilyen többnapos eseményen. Szerintem lehetetlen teljesen kiiktatni ezt a kockázati tényezőt, viszont azt megtehetjük, hogy minimalizáljuk.”

 

Az, hogy egy országba való belépés után néhány napig karanténban legyen a személyzet, javítva ezzel a vírustesztek pontosságát, az európai versenyek során talán még megvalósítható, ám az F1 újabb akadállyal találta szemben magát a napokban, amikor a brit miniszterelnök, Boris Johnson felvetette, hogy az eddig beutazási korlátozásoktól mentes Egyesült Királyságban is bevezetnék a karanténszabályokat, amelynek értelmében az országba belépőkre kötelezően 14 napos izoláció várna. Az új szabályozás várhatóan május végén vagy június elején lépne életbe, és minden bizonnyal kitartana az F1-es Brit Nagydíj idejéig, amit július közepére tervez a sorozat. Silverstone azon európai helyszínek egyike, amely Spielberggel együtt már komolyan készül a szezon megkezdésére, akár szintén egymás után két futammal, ez az új intézkedés azonban ellehetetlenítené a versenyzést az F1 és a vele tartó minden betétsorozat számára. Egy F1-es szóvivő annyit közölt az Autosporttal, hogy a sport jelenleg is egyeztet a brit kormánnyal arról, miképpen lenne lehetséges a többségében Ausztriából beutazó, Silverstone-ba igyekvő személyzet számára, hogy a kéthetes karanténkorlátozást elkerülve mégis megrendezhessék a versenyhétvégét.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: