DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nulla helyett inkább két futammal számol Monza

Félredobott helyszínből kétszeresen használt helyszínné lépne elő az olasz F1-es pálya, szeptemberre ugyanis várhatóan már az egyik leginkább sújtott koronavírus-gócpont is kilábal a válságból.

Ha létezik valahol egy 2020-as Formula-1-es versenynaptár-tervezet – az olasz Autosprint szerint pedig a napokban már összeállt egy ilyen – akkor abban a monzai pálya duplán szerepel, így hasonlóan kétszeres jelentőséggel bírhat a szezon során, mint Spielberg, Silverstone vagy akár a Hungaroring, amelyek kapcsán szintén szóba került, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel rendkívüli módon két futamot is rendezhetnek egymás után.

monza



Pedig pár hete Monza kapcsán még az merült fel – a német Bild cikkében, ahol egyébként a dupla futamok koncepciójával is először találkozhattunk –, hogy Monza teljesen kimarad az idei naptárból, ami még érthető is lett volna, hiszen a Milánótól északra fekvő pálya a koronavírus-járvány által egyik legjobban sújtott területnek számít világszerte. A pálya vezetői azonban nem sokkal később már cáfolták is ezt az értesülést, most pedig az Autosprintnek az Olasz Autóklub elnöke, Angelo Sticchi Damiani ismét megerősítette, hogy futamrendezésre készülnek, elvégre az ország máris kezd fellélegezni a járvány szorításából, a tervezett szeptemberi időpontig pedig még négy hónap hátra van. „A törlés hírének valódiságát elutasítom. Napi szinten kapcsolatban állunk a Liberty Mediával, és azt már elmondhatom, hogy valószínűleg zárt kapus eseményünk lesz” – mondta.

Az olasz lap szerint az eredeti dátumon, szeptember 6-án jöhet a pálya első futama, majd a következő hétvégén, szeptember 13-án a második – persze nem biztos, hogy mindkettőt Olasz Nagydíjnak fogják hívni, mint arról nemrég külön cikkben is értekeztünk, és a MotoGP frissen jelét is adta annak, hogy milyen irányt vehetnek a duplázásra kényszerülő nagy bajnokságok a nagydíjelnevezések kapcsán.

Ugyanakkor az sem biztos, hogy egyáltalán szüksége lesz az F1-nek ilyen sok helyszínen megkettőzni a nagydíjak számát. Az Autosprint szerint a vázlatnaptárban augusztusra van ütemezve egy barcelonai látogatás, és még Hockenheim soron kívüli beugrásával is számolnak – ez a két helyszín Monzával és a már említett három szezonnyitó helyszínnel együtt már egy hat országból álló változatosságot nyújtana, amelyek egyesével is kényelmesen kitöltenék a júliustól szeptember elejéig tartó időszakot, mielőtt az F1 megindulna Ázsia felé. Persze még mindig sok a bizonytalanság, így nem meglepő, ha számos forgatókönyvet felvázolt már a szezon lebonyolítására a Liberty Media – mint arról Gyulay Zsolt is beszélt vele készült interjúnkban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: