DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Gyulay: Célszerű, de talán unalmas lenne két Magyar Nagydíj

Még nem végleges a Formula-1-es Magyar Nagydíj időpontja, hiszen jelenleg még vagy ötvenféle forgatókönyv létezik a szezon lebonyolítására – mondja a Hungaroring Sport Zrt. elnöke, aki októberben már nézők előtt tartaná a WTCR-hétvégét.

Az eredeti tervezet szerint három hónap múlva már a hátunk mögött hagynánk a 2020-as Magyar Nagydíjat, viszont a koronavírus-járvány okozta futamtörlések miatt még meg sem kezdődött a szezon, és egyelőre a nézők is sötétben tapogatóznak azt illetően, hogy mikor jön a Hungaroringre az F1 – na meg hogy mi lesz a már megvásárolt jegyeikkel. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója exkluzív interjúban válaszolta meg az Autósport és Formula Magazinnak a helyzettel kapcsolatos legégetőbb kérdéseket. Mennyire biztos – főleg így, hogy pár napja egészen augusztus közepéig megtiltották az 500 főnél nagyobb rendezvényeket Magyarországon –, hogy az eredeti időpontban, augusztus 2-án rendezik a futamot?

hungaroring_1



„Se nem a Liberty Medián, se nem a promótereken múlik, hogy mit lehet rendezni, hanem az adott ország szabályozásain. A Liberty is mindent megtesz annak érdekében, hogy megkezdődjön a világbajnokság, hiszen el kell indulniuk a futamoknak ahhoz, hogy érvényes legyen a világbajnoki év. Az elmaradt futamok már nehezen lesznek pótolhatók, de az osztrákok és Silverstone mellett mi is jeleztük, partnerek vagyunk a világbajnoki sorozat beindításában” – mondta Gyulay, egyúttal azt is megerősítve, hogy az F1-et irányító szervezet rugalmasan kezeli a rendező pályák nehéz helyzetét, igyekezve kedvezményt adni a rendkívül magas jogdíjakból, amelynek az összege nézők híján végképp nem térülne meg.

„Jelen tervek szerint Ausztriában kezdődik a szezon, valószínűleg két futammal, hiszen ha egyszer már engedélyezték a beutazást a csapatoknak, akkor egyszerűbb, ha 14-15 napot ott maradnak, és két versenyt is lebonyolítanak. Jelenleg figyeljük, hogy az ausztriai helyzet alakulásával esetleg a mi dátumunk is változik-e, és arra készülünk, hogy nézők nélkül rendezzük a futamunkat.”

És vajon így, hogy Spielberggel és Silverstone-nal kapcsolatban is felmerült, hogy két versenyük lesz egymást követő hétvégén, vajon erre kell-e számítani a naptár harmadik helyszínén, a Hungaroringen is?

„Valószínűleg nem annyira izgalmas a pályánk, mint mondjuk Silverstone. Nálunk nem olyan könnyű előzni, így ha két futamunk van, akkor lehet, hogy két nem annyira előzős futamba is beleszaladunk. Viszont ha már engedélyt kap a beutazásra a mezőny, akkor a szezonbeli versenyek megfelelő számának elérése érdekében célszerű, hogy nálunk is két futamot rendezzenek” – adott hangot vegyes érzéseinek Gyulay, aki viszont a sajtóban terjengő állítólagos futamidőpontoknak és versenynaptároknak nem ad hitelt, mivel azokat nem a Liberty Media vagy az FIA kommunikálta.

gyulay-zsolt-2

„Van 50 forgatókönyv, ezeket próbáljuk összerakni. Örülnék, ha az augusztus maradna, mi az eredeti időpontra készülünk. Az időjárási körülmények miatt nálunk még szeptemberben és októberben is lehetne futamot rendezni, de nem gondolom, hogy túl sokáig Európában marad a versenysorozat, szóval biztosan a naptár elején leszünk.”

A Hungaroring idén is két fő esemény köré tervezte volna az évét, az F1 mellett a WTCR-hétvége lett volna a másik, ám azt április 26-i időpontja miatt már törölték a naptárból. Most viszont az elnök már optimista azt illetően, hogy a Michelisz Norberttel érkező WTCR és a Kiss Norbert nevével reklámozható Kamion-Eb közös hétvégéjére sor kerülhet még idén – ráadásul nézők előtt!

„Ha már a Formula-1-gyel beindul az élet a Hungaroringen, akkor jó esélyt látok arra, hogy októberben meg tudjuk rendezni a Super Racing Fesztivált. A cél az lenne, hogy akkor már nézők előtt tehessük ezt meg, így a WTCR bajnoki címét tavaly megnyerő Michelisz Norbert hazai közönség előtt szerepelhetne” – mondta Gyulay.

És mitévők legyenek azok a rajongók, akik már megvásárolták a belépőjegyüket a 2020-as Magyar Nagydíjra, amin így a zárt kapuk miatt nagy valószínűséggel mégsem fognak tudni részt venni? Hivatalos kommunikáció erről majd azt követően lesz, amikor véglegessé válik az idei magyar futam(ok) időpontja, Gyulay azonban már most felvázolta, hogy két lehetőséget fognak felkínálni a jegytulajdonosoknak: ha megtartják belépőjüket, akkor az érvényes lesz a 2021-es nagydíjhétvégére, igény szerint azonban vissza is lehet majd váltani. A Hungaroring elnöke mindenkinek azt javasolja, tartsák majd meg a jegyüket és használják fel a következő évben, ugyanis most azzal segítenének, ha a bevételkiesések miatt nehéz anyagi helyzetbe került mogyoródi pálya a zsebében tarthatná ezeket a már befolyt pénzeket.

Az interjú további részleteit a Spíler TV Autósport és Formula Magazin című műsorában közöljük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: