DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A teszt idén nem azt jelenti az F1-ben, mint eddig

A Red Bull Formula-1-es csapatát irányító Christian Horner sokféle forgatókönyvet lát az idei szezon megkezdésére, de olyan nincs közöttük, miszerint egyáltalán nem lennének versenyek. Lesz viszont vírusteszt és csapatonkénti szeparálódás.

Összetehetjük a két kezünket, amiért a Red Bull Ringet egy olyan vállalat birtokolja – történetesen a Red Bull –, amelynek F1-es csapata is van. Ezáltal ugyanis az energiaitalosoknak mindkét fronton az a legfőbb érdekük, hogy megrendezzenek egy versenyt, így a spielbergi pálya és az osztrák kormány között már javában zajlanak az egyeztetések ennek mikéntjéről.

Horner is helyes döntésnek tartja, hogy végre elkezdődött a munka a 2020-as szezon beindításáért, még ha az Osztrák Nagydíj csak két hónap múlva, július 5-én is lesz esedékes. Viszont nincsenek illúzió azt illetően, hogy a megszokotthoz képest mennyire eltérő körülmények között kell majd üzemelniük a csapatoknak a versenyhétvégék során, betartva a vírusvédelmi intézkedéseket, amelyek alighanem még akkor is szigorúak lesznek.

00220003_244



„A Red Bull teljes mértékben elkötelezett a bajnokság beindítása iránt. Rengeteg energiát fektetnek abba, hogy legyen verseny Ausztriában. A pályának a Red Bull a tulajdonosa, így persze minden az ő döntésük, viszont szorosan együttműködnek a helyi hatóságokkal és a kormánnyal. Természetesen a korlátozások, a tesztelések és az ellenőrzések drákóiak lesznek, de ha ez kell ahhoz, hogy a sport újra életre keljen, akkor ez iránymutató lesz a többi pálya számára is” – mondta az Autosportnak Horner, miközben a közvélemény elkezdheti ízlelgetni annak gondolatát, hogy az F1-ben a „teszt” szó kimondásakor most egy ideig biztosan senki nem a pályán autókkal való körözésre gondol, hanem a vizsgálatra, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e az érintett személy.

„Véleményem szerint úgy néz ez majd ki, hogy egy csapat nagyjából 80 fős személyzete együtt fog mozogni: ugyanabban a hotelban szállnak meg, együtt utaznak mindenhova és nem lépnek interakcióba már csapatok tagjaival, mint ahogy a helyi lakosokkal sem.”

Persze még mindig van két hónap a tervezett szezonkezdetig, és a gyorsan változó helyzetben a jelenlegi enyhülési hullám dacára sem tudhatja senki biztosan, hogyan alakulnak majd a vírusállapotok az év hátralévő részében, Horner azonban biztos benne, hogy meg lesz tartva a 2020-as Formula-1-es világbajnokság.

„Versenycsapat vagyunk, ezért szükségünk van egy bajnokságra, amiben versenyezhetünk. Teljességgel elképzelhetetlen, hogy ne versenyezzünk ebben az évben, és rendkívül valószínűtlen, hogy idén egyetlen nagydíjhétvégét se rendezzenek meg, vagy ne legyen bajnokság. Látható, hogy a sport kezd lendületet venni, az elmúlt pár hétben már azt mérlegeljük, milyen forgatókönyvek szerint indulhatunk újra. És olyan forgatókönyvet nem látok, amely szerint egyáltalán nem versenyzünk” – nyugtatta meg a szkeptikusokat a Red Bull csapatfőnöke.

A szintén futamrendezésre berendezkedő silverstone-i pálya első embere, Stuart Pringle szintén hangsúlyozza a vírustesztelések fontosságát az F1-es utazó személyzet számára, a The Guardiannak azonban hangsúlyozta, fontos hogy a sport ne az állami egészségügy szűkös készleteiből vegye el a teszteket - ők olyan privát beszállítóktól fognak rendelni, amelyek nem működnek együtt kormányokkal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: