DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Az FIA megvizsgálta a „rózsaszín Mercedest”

Hiába zúgolódnak a rivális csapatok, a Racing Point idei autóját az FIA egy alapos átvizsgálást követően szabályosnak minősítette, így az ellenfeleiknek maximum az elégedetlenkedés marad.

Az idei előszezon egyik felkapott témája a Racing Point idei autója volt, ami jelentős hasonlóságot mutat a Mercedes tavalyi világbajnok technikájával. Az egyezés egyáltalán nem véletlen, hiszen a két csapat partneri kapcsolatban áll egymással – a Racing Point többek között az erőforrást és a sebességváltót is a Mercedestől vásárolja. Néhány középcsapat azonban azt hangoztatta, a két istálló autója között szabálytalanul sok a hasonlóság, így az RP20-as kódnevű gépre hamar ráragadt a „rózsaszín Mercedes" gúnynév. A gárda technikai igazgatója szerint azonban minden vád alaptalan, és valójában azért zúgolódnak a riválisok, mert titkon irigykednek a Racing Pointra.

 racingpoint-teszt-2021



 „Nem igazán tudjuk, mi ellen tiltakoznak. Az autó bemutatójakor beszéltünk az FIA-val, akik eljöttek a gyárba, és megvizsgálták a konstrukciót. Még a tavalyi Mercedes terveivel is összehasonlították. Alapos munkát végeztek, és elégedettek azzal, hogy mi terveztük az autót. Lehet, hogy hasonlít a Mercedesre, de nem megegyezik vele, szóval nincs mi ellen tiltakozni. Zúgolódhatnak akármennyit. Valójában amiatt elégedetlenkedhetnek, mert nem vettek észre egy kiskaput” – árulta el egy exkluzív interjúban a Motorsportnak.

A lap megkeresésére az FIA megerősítette a Racing Point nyilatkozatát. Elárulták, hogy a Lawrence Stroll által felvásárolt csapatnak ez az első saját fejlesztésű autója, ami a Red Bull aerodinamikai koncepcióját elhagyva a Mercedes filozófiáját követi. Ehhez illeszkedik a német márkától vásárolt sebességváltó is. „Ez volt az első év, amikor tiszta lappal kezdtünk, így tudtunk alkalmazkodni a Mercedestől vásárolt alkatrészekhez. Ez tűnt logikusnak. Miért is mondanánk nemet egy működő koncepcióra?” – tette fel a költői kérdést Green.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: