DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Egy pilótanevelő szériává aszalódhat az F1

Drámai változásokat vetített előre az FIA elnöke, aki szerint olyan súlyos károkat okozhatnak a világjárvány hatásai az F1-ben, amiket a sorozat csak drasztikus lépésekkel élne túl.

Nyomasztó jövőképet festett le Jean Todt a Formula-1 tulajdonosai, csapatai és szurkolói előtt. Az FIA elnöke ébresztőt fújt minden érintettnek, ugyanis a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások hétről hétre újabb csapásokat mérnek az F1-re, amit a sorozat csak közös áldozathozatallal élhet túl. Ha nem sikerül felszínen tartaniuk a mezőny kiscsapatait, akkor minden eddiginél drasztikusabb lépésekre lesz szükség. 

 f1-start-20191



„Olyan kérdéseket kellene feltennünk a kereskedelmi jogok tulajdonosainak, mint: ’Hogyan kellene kinéznie a Formula-1 jövőjének?’ A legrosszabb esetben a Formula-1 a mai formájában nem létezhetne tovább. Egy 50 millió dolláros költségvetési sapkával semmi sem lenne a régi. Egy teljesen új F1-ről beszélnénk. Egy Super Formula 2-ről” – hozta fel összevetési alapnak az egyenautókkal versenyző japán szériát az Auto Motor und Sport megkeresésére.

A gazdasági válságból fakadóan a 2021-ben bevezetésre kerülő költségplafon mai napig számos tárgyalás alapját adja a csapatok és a sorozat tulajdonosai között. Az eredetileg meghatározott 175 millió dolláros felső határt már lecsökkentették 145-re, de a krízisre hivatkozva több kiscsapat még messzebb menne, egyben tovább szorongatná az ettől jelenleg jóval nagyobb költségvetésből működő élcsapatokat. Eddig a legalacsonyabb összegként 100 millió dollárról volt szó, ami köszönő viszonyban sincs Todt 50 milliós felvetésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: