DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Allison: Hamilton karrierje feddhetetlen

A Mercedes technikai igazgatója szerint szinte példa nélküli a sokszoros világbajnokok körében az olyan tiszta pályafutás, mint a brité, és csak remélni tudja, hogy ez így is marad.

A számok alapján Michael Schumacher a Formula-1 történetének legeredményesebb pilótája, Lewis Hamilton azonban már ott lohol a sarkában a futamgyőzelmek és a vb-címek tekintetében is. Vannak, akik szerint már így is a brit érdemli ki a minden idők legjobbja címét, és ők gyakran azzal érvelnek, hogy a német legenda többször folyamodott sportszerűtlen manőverekhez karrierje során, míg Hamiltonra ez nem jellemző. Ez utóbbit így gondolja James Allison, a Mercedes technikai vezetője is, aki a csapat által készített interjúban beszélt erről egy YouTube-videóban:

hamilton-allison-dppi



„Szerencsés vagyok, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akik a legfeddhetetlenebbek, és szerintem ez a tulajdonság jellemzi Lewist is. Már ő az egyik legidősebb versenyző a rajtrácson, mégis úgy vezet, mintha az egyik legfiatalabb lenne. De egy bajnoki címektől és számos győzelemtől hemzsegő karrierben is nehezen találunk olyan pillanatot, amikor Lewis valami csúnyát csinált volna a pályán. Rengeteg lélegzetelállító és bátor dolgot csinál, de nem látunk tőle durva vagy dodzsemezős megmozdulást, vagy bármilyen cselt a vezetésében. Remélem, ezt a pályafutása hátralévő részére is megtartja, mert ez egy elég feddhetetlen karrier eddig. Úgy vélem, a többszörös bajnokok között szinte példa nélküli, hogy úgy érjen el valaki ennyi sikert, hogy még csak a sportszerűtlenség árnyéka se vetüljön rá.”

Allison szerint az is lenyűgöző Hamiltonban, hogy 35 éves kora ellenére sem látszik megkopni a nyers tempója: „Nem hiszem, hogy könnyen össze lehetne hasonlítani a Fangio-féle generációt a mostani pilótákkal. Valószínűleg sokan többen művelik ezt, mint annak idején, sokkal versenyképesebb a piac, és sokkal-sokkal jobban meg lehet ítélni a versenyzők teljesítményének színvonalát, mint akkoriban. Úgy vélem, eljön az a pont, amikor egy pilóta még mindig rendkívül erős a versenyeken, viszont az az extra apróság, ami az időmérős zsenijüket jelenti, elkezd megkopni. És szerintem az egyik érdekesség Lewis kapcsán, hogy ez még mindig megvan benne. Úgy gondolom, rendkívüli fizikai tehetséggel van megáldva, kombinálva a mentális elszántságával.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: