DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Racing Point: Versenyezhettünk volna Ausztráliában

Felhánytorgatja a múltat Otmar Szafnauer: a csapatfőnök szerint nagyon alacsony kockázattal meg lehetett volna tartani az Ausztrál Nagydíjat. Az F1 az óvatos döntést hozta meg.

Az Ausztrál Nagydíjat azért törölték az utolsó pillanatban, mert a paddock egy tagjának, egy McLaren-alkalmazottnak pozitív lett a tesztje koronavírusra. Az érintett csapat visszalépett, a veszély miatt azonban a többi istálló úgy döntött, nem versenyeznek. Alig több mint egy hónappal a történteket követően a koronavírus a mindennapok részéve vált, naponta több tízezer új beteget regisztrálnak világszerte, ezért vannak, akik úgy érezhetik, a Formula-1 túlreagált Ausztráliában. A Racing Point csapatfőnöke is így vélekedik.

„Nehéz volt megjósolni a jövőt ott Melbourne-ben. Ha azonban most visszatekintek, ha versenyeztünk volna, azt hiszem, biztonságban lettünk volna” – mondta Otmar Szafnauer a CNN-nek. „A kockázat nagyon alacsony volt, szerintem megtarthattuk volna a versenyt. Az ausztrál kormány is megadta az engedélyt. Mivel azonban nagy ismeretlen volt akkoriban, az óvatos döntést hoztuk meg, hogy nem versenyzünk.”

 



A Racing Point három csapat egyike volt, a Red Bull és az Alpha Tauri mellett, akik legalább a pénteki szabadedzéssel megpróbálkoztak volna. Aznap reggel még tényként kezelték, hogy lesz gyakorlás:

„Éjszaka fél kettő, kettő táján távoztunk a megbeszélésről. Akkor a többség még arra szavazott, hogy versenyezzünk. Lefeküdtünk, négy órával később felkeltünk, és amikor a paddockba értem, mindenki arról beszélt, nem fogunk versenyezni! Én azt mondtam, de fogunk, csak négy órája szavaztuk meg. Kockázatkerülő magatartást választottunk, és valószínűleg ez volt a helyes. De visszatekintve, ha versenyeztünk volna, valószínűleg biztonságban lettünk volna” – ismételte meg következtetését Szafnauer.

A melbourne-i huzavonával öngólt lőtt az F1, amely a soron következő versenyeket már gyors egymásutánban fújta le. Most úgy néz ki, az eredetileg 11. állomással, az Osztrák Nagydíjjal kezdődhet el a szezon, amelynek összképe egészen máshogy nézne ki, ha Ausztráliában megtartják a futamot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: