DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Igazságtalan több futamot tartani egy pályán?

Akár három nagydíjat is rendezhetnek Silverstone-ban az egyik forgatókönyv szerint. Mindegy, hogy ugyanott, csak legyenek versenyek, mondja a többség, Mika Hakkinen azonban felhívta a figyelmet egy hátulütőre: egyes csapatokat hátrányosan fogja érinteni, hogy egy számukra kedvezőtlen pályán kell többször versenyezniük.

A Formula-1 minden követ megmozgat azért, hogy nézők nélküli versenyekkel, de mielőbb megkezdődhessen a 2020-as Formula-1-es szezon. Az egyik forgatókönyv szerint július 5-én az Osztrák Nagydíjat tartanák meg elsőként, aztán nem kevesebb, mint három futam zajlana a silverstone-i pályán, annak legalább két konfigurációján. A nem brit bázisú három csapat gyakorlatilag egy hónapra ideiglenesen Angliába költözne.

„Sok különféle forgatókönyvet és elképzelést lehet papírra vetni a szezonkezdetről, arról, hogy mikor és hány verseny lesz” – idézi a PlanetF1.com Mika Hakkinent, a kétszeres világbajnokot. „Folyik az agyalás. Ezt az elképzelést érdekesnek tartom, hiszen sok csapat székhelye található Angliában. Ugyanakkor az jut eszembe, hogy jelenleg nehéz bármit is előre tervezni.”



Hakkinen azonban felhívta a figyelmet egy aggályos pontra is. Nyilvánvaló, hogy a versenynaptár különböző jellegű pályái különböző csapatnak kedveznek: hol egyik, hol másik profitál autója erősségeiből, hacsak nincs domináns, minden téren többi fölé emelkedő istálló, az egymást követő pályák különböző karakterisztikája hozzájárul, hogy a bajnokság változatosan alakuljon.

Több verseny megrendezése egyetlen pályán, különösen egymás után – akár három, mint a terv alapján Silverstone-ban – azt jelenti, hogy a mérleg bizonyos csapatok irányába fog billenni, az eredmények kiszámíthatóvá válnak.

„Silverstone gyönyörű pálya, de amikor én versenyeztem, Silverstone-ban általában jó volt az autónk, más pályákon viszont szenvedtünk vele. Amelyik csapatoknak problémái lesznek Silverstone-ban, azok nem fognak örülni, hogy egymás után három versenyt tartanak ugyanott. Frusztráló lesz nekik, hogy tudják, nem lesz gyors az autójuk legközelebb sem. Ugyanakkor lehetőség is, hogy azon törhessék a fejüket, milyen technikai megoldásokkal küszöbölhetik ki problémáikat Silverstone-ban. Összetett dolog” – mondta Hakkinen.

 

Könnyen elképzelhető, hogy a rosszul szereplő alakulatok akár azzal is előállnak, igazságtalan, hogy a számukra kedvezőtlen helyszínen több nagydíjat is tartanak, különösen, ha a bajnokság összes versenyének száma nem lesz magas, így a maximálisan szerezhető pontok nagyobb arányát osztják ki Silverstone-ban vagy máshol, hiszen felmerült, hogy nem csak itt tartanak több versenyt. Jelenleg, a versenyzésre kiéhezetten a legfontosabb, hogy végre futamokat lássunk, mindegy, hogy hol: de nem szabad elfeledkezni ennek lehetséges hátulütőiről sem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: