DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kritika Hamiltonnak: Ne csak beszéljen, nyúljon a zsebébe

A hatszoros világbajnok többször szót emelt már az autósport egyre növekvő költségei miatt. Csakhogy nem csupán beszélnie, hanem cselekednie is kellene – mondja Oliver Rowland, aki több gokartos tehetséget szponzorál, habár a töredékét keresi Hamiltonhoz képest.

A középosztálybeli családba született, mára a világ egyik legjobban fizetett sportolójává váló Lewis Hamilton többször szóvá tette már az autósportban megfigyelhető jelenséget: a versenyzés egyre költségesebbé válik, így egyre szűkebb réteg engedheti meg magának, hogy érvényesüljön a pályákon.

„Rosszabbodott a helyzet. Apám nagyjából húszezer fontot költött a versenyzésre, és az első években többször is jelzálogosította az otthonunkat. Manapság azonban annyira drágává vált a sport, hogy nagyon kevés, vagy semennyi család nem járhatja be ugyanazt az utat. Csak gazdag és vagyonos családok vannak jelen” – mondta el ősszel a hatszoros világbajnok, aki úgy látja, a hozzá hasonló hátterű fiataloknak ma már nincs esélyük megismételni, ami neki sikerült.

 



Van azonban, akit zavarnak Hamilton megjegyzései, mert úgy érzi, üres szavak. A jelenleg Formula-E-ben versenyző Oliver Rowland jóval kevesebbet keres, mint az F1 sztárja, mégis saját zsebből segít fiatalokat, míg Hamilton csak beszél a problémáról.

„Elsőkézből tudom, mennyibe kerül egy gokartcsapat üzemeltetése. Én is szponzorálok vagy segítek finanszírozni pár versenyzőt, vagy más szívességeket tettem nekik. Nem vagyok azon a szinten, mint az F1-es toppilóták, de a zsebembe nyúlok, hogy segítsek olyanoknak, akik szerintem megérdemlik, enélkül pedig valószínűleg nem jutnának a következő szintre. Azt vettem észre, hogy egyesek, akik a sajtóban beszélnek erről, talán ugyanezt tehetnék” – szúrt oda az Inside Electric műsorában Rowland, aki összetett harmadikként végzett a Formula-2-ben, mégsem kapott még csak tesztpilótai állást sem az F1-ben.

„Néha feldühít, ha azt látom, hogy egyesek panaszkodnak miatta, de valójában ők nem igazán tesznek ellene semmit. Például pár hónapja Lewis mondta el, hogy mire lenne szükség a motorsport legalsó szintjén. Ha csak a nevét adná három-négy kiemelkedő versenyzőhöz, az is szponzorokat vonzana, neki pedig semmibe sem kerülne. Könnyedén össze tudna hozni százezres gokartos büdzsét” – beszélt arról, hogy ha Hamilton cselekedne is, máris elhárulnának az akadályok a kevésbé módos tehetségek elől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: