DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton: Ne csak a gazdagoké legyen az F1!

A hatszoros világbajnok együttműködne a sportág vezetőivel, hogy egy középosztályba született fiatalnak is esélye legyen eljutni a királykategóriáig. Annak idején apja többször jelzálogosította házukat, hogy a kis Hamilton gokartozhasson.

Lewis Hamilton már korábban hangot adott annak, ő az utolsó a Formula-1-es mezőnyből, aki alacsonyabb társadalmi osztályból jutott el a királykategóriáig – ehhez arra volt szükség, hogy 13 évesen felkarolja a McLaren, és anyagilag is támogassa szereplését a különböző kategóriákban. Ma már szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy egy versenyző ugyanezt az utat járja be: az autósport a gazdagok kiváltságává vált.

„Rosszabbodott a helyzet. Apám nagyjából húszezer fontot költött a versenyzésre, és az első években többször is jelzálogosította az otthonunkat. Manapság azonban annyira drágává vált a sport, hogy nagyon kevés, vagy semennyi család nem járhatja be ugyanazt az utat. Csak gazdag és vagyonos családok vannak jelen” – mondta a BBC-n futó The Graham Norton Show-ban Hamilton, aki kész cselekedni, hogy a hozzá hasonló hátterű fiatalok esélyhez jussanak.



„Tenni akarok, együtt dolgozni az FIA-val és Formula-1-gyel. Ők többet tehetnek, hogy valamit visszaadjanak, mert a sportnak nem lenne muszáj ennyire drágának lennie. Azt akarom, hogy megnyíljanak a lehetőségek. A labdarúgásban és teniszben széles rétegek vannak jelen. Egy barátom viszont már majdnem a Formula-1-be jutott, aztán megelőzte őt egy gazdag kölyök, és nem is kapott több lehetőséget. Azt szeretném, hogy a sport valahogyan visszatérjen az alapokhoz.”

A műsorban Hamilton felidézte, hogy első gokartját egy újsághirdetés alapján vásárolták, a rozsdás gépnek már öt tulajdonosa volt. Első versenyén mindenki megbámulta, a fiatal srác azonban rögtön győzelmeket szerzett. Apja megígérte, hogy ha jól tanul, mindent megtesz, hogy tovább versenyezhessen.

„Négy állása volt, mindent elvállalt, ami fizetett, hogy tankolhassuk a kocsit és új gumikat vehessünk. Volt, amikor hazajöttem az iskolából, és már indultam volna versenyezni, de ő azt mondta, most hétvégén nincsen elég pénz, remélhetőleg a következő versenyre már menni tudunk. Apám az igazi hős, én csak az vagyok, aki a rivaldafényt kapja. Ha ő nem dolgozott volna annyit, Ron Dennis pedig nem szerződtet le 13 évesen, akkor most nem ülnék itt, hanem valami egészen mással foglalkoznék” – idézte fel a rögös kezdetet Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: