DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Régi pontrendszerrel harcolna az F1 a vírus ellen

Sohasem volt alkalmasabb pillanat az eldobható versenyeredmények alkalmazására, mint a jelenlegi világjárvány idején, ugyanis nem lehet kizárni, hogy más csapatok is úgy járnak, mint a McLaren Ausztráliában – érvel Zak Brown.

Bár már ősidőnek tűnik, amikor nem minden világbajnoki F1-es futam eredménye számított bele a pontversenybe, a sport történetének nagyobb részében ez volt a helyzet. 41 éven át, egészen 1990-ig minden szezonban „el kellett dobni” a leggyengébb néhány eredményt, de ez persze csak a rendszeres pontszerzőket érintette. Az utolsó ezen szabály szerint futó évben, amikor a 16 versenyből a 11 legjobb eredmény számított, emiatt csupán Alain Prost veszített 2, Nelson Piquet pedig egy pontot a tabellán, ám 1964-ben és 1988-ban a világbajnok is más lett volna, ha az összes pontot számításba veszik.

A konstruktőri bajnokságban 1978-ig létezett ugyanez a rendszer, ott már a következő évtől minden autó minden eredménye számított.

senna-prost_1

Ayrton Senna és Alain Prost az eldobható eredményeken alapuló pontrendszer utolsó évében, 1990-ben


Nos, ennek a rendszernek az ideiglenes újraélesztését vetette fel a McLaren ügyvezető igazgatója, Zak Brown, létjogosultságát pedig szerinte a koronavírus-járvány indokolja. Az amerikai üzletember azt sejti, hogy a járványveszély akkor is valós lesz még, amikor végre útjára indul a Formula-1 2020-as szezonja, viszont a sport nem engedhet meg magának több olyan botrányos visszavonulót, mint március közepén Melbourne-ben. Akkor éppen a McLaren egyik csapattagjának megfertőződése vetett véget a versenyhétvégének, ám Brown szerint ha ismét léteznének „eldobható” eredmények, akkor egy csapat visszalépése után nem feltétlenül kellene vele szolidaritást vállalni a többieknek.

„Ha ismét olyan helyzetbe kerülnénk, mint Ausztráliában, akkor pontosan ugyanazt tenném, vagyis visszaléptetném a csapatot, hiszen a dolgozóink biztonsága a legfontosabb. Ám ha a Formula-1 és a többi csapat úgy érezné, hogy a probléma csak a mi garázsunkra korlátozódik, és biztonságosnak tartanák a hétvége folytatását, nem állnék az útjukba” – kezdte okfejtését a McLaren vezetője a Sky Sports videóinterjújában. „Persze nem lenne szerencsés, ha ilyen történne, de ennek fényében talán érdekes lenne beszélgetni annak a régi rendszernek a visszahozataláról, amelyben a csapatok eldobhatták néhány futam eredményét.”

„Tételezzük fel, hogy 15 versenyes naptárral térünk vissza, és ebben az esetben mondjuk csak a 13 legjobb futam eredménye számítana a bajnokságban. Ezáltal elkerülhetnénk, hogy egyetlen csapat tartsa vissza az egész sportot a működéstől, ugyanakkor az ilyen helyzetbe került csapatok sem szenvednek komoly hátrányt.”

A Formula-1 a jelenlegi hivatalos álláspontja szerint június 28-i szezonkezdés mellett is még 18-19 futam megrendezésével számol. Addig még biztosan sok döntés megszületik a vészhelyzet hatására, és talán a már más javaslatokat is felvető Zak Brown ötletét is fontolóra veszi az F1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn, aki egyébként szintén részese volt ugyanennek a beszélgetésnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: