DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ferrari: Nem működne az egységes költséglimit

Mivel vannak csapatok, amelyek mindent maguk gyártanak, míg mások néhány alkatrészt „csak” vásárolnak, így nem lenne fair az egyszintes költséglimit – véli a maranellóiak F1-es csapatfőnöke.

Az egyetlen szabályváltozás, amelyet nem halasztottak el 2022-re a koronavírus-járvány miatt, a költséglimit bevezetése lesz. Nem meglepő módon a csapatvezetők és az F1 irányítói között lezajlott legutóbbi megbeszélésnek is ez volt a témája: a híresztelések szerint egy csökkentésben már megállapodtak az istállók, viszont néhányan még lejjebb vinnék a lécet. Ugyanakkor felmerült, hogy nem egységes határ vonatkozna az összes csapatra, méghozzá abból kifolyólag, hogy egyes alakulatok mindent maguk állítanak elő, míg mások bizonyos alkatrészeket csak vásárolnak másoktól. Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője is egyetért ezzel az elképzeléssel:

binotto-ferrari-dppi



„Egyeztetünk az F1-gyel, az FIA-val és az összes csapattal a költséglimit csökkentéséről, de ne feledjük el, hogy néhányunk teljesen más struktúra szerint működik. Vannak csapatok, amelyek konstruktőrök, mint például a Ferrari és egyéb élcsapatok, akik maguk tervezik, fejlesztik, homologizálják és gyártják az összes alkatrészüket az autójukhoz, míg más istállók megvesznek néhány alkatrészt, így nem mindent ők állítanak elő” – magyarázta a Sky Sportsnak nyilatkozva. „Szóval szerintem a költséglimit megállapításakor sem szabad elfeledkeznünk a különböző helyzetekről, és fontos, hogy egy közös alapot találjunk, amely passzol mindegyikhez. Lehet, hogy a válasz az, hogy nem az egyféle költséglimit lenne igazságos az összes csapat számára.”

Binotto a koronavírus-járvány miatti válság kezelése kapcsán hozzátette: „Szerintem el kell kerülnünk, hogy érzelmessé váljunk, hiszen tudjuk, hogy nehéz helyzetekkel fogunk szembenézni, ugyanakkor meg kell tartanunk a Formula-1 DNS-ét és esszenciáját, ami a versengés. Nem szabad elfelejtenünk, miről szól az F1 és az autósport. Szerintem nagyon fontos, hogy minden részletet megvizsgáljunk, és racionális döntést hozzunk, amely megfontolásokon és nem érzelmeken alapszik. Emellett hosszú távú gondolkodásra is szükség van, szóval úgy vélem, fontos, hogy együtt előre tekintve megfelelő döntéseket hozzunk a megfelelő prioritásokkal, de ahogy már említettem, el kell kerülnünk, hogy pusztán érzelmi alapon döntsünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: