DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Csak a Ferrari tartja vissza a paktum részleteit

Az FIA, a Ferrari és a titkos paktum történetszála lassan kezd egy filmsorozatra hasonlítani, ahol egy részvégi csavar nyomán egészen más megvilágításba kerül az igazság az addig ismertekhez képest.

Amikor még úgy tűnt, hogy rendben elkezdődik a 2020-as szezon, akkor úgy is tűnt, hogy a Ferrari és az FIA titkos megállapodása lesz az első hetek legforróbb beszédtémája. Mint ismeretes, a rivális csapatok gyanakvásaira reagálva a Nemzetközi Automobil Szövetség megvizsgálta a maranellóiak 2019-es autóját, majd a nyilvánosság előtt annyival próbálták elintézni a vitás technikai ügyet, hogy mindenkivel közölték, letisztázták egymás között a nézeteltéréseket. Nem véletlenül hozta tűzbe ez a közlemény a nem Ferrari-motoros ellenfeleket, hiszen a gyanú az volt, hogy az olasz istálló az intercoolerrel és az olajátfolyással trükközött 2019-ben, és ennek volt betudható motorjaik erőfölénye, ám minden közös állásfoglalásuk ellenére az FIA továbbra sem ismertette – sem a nyilvánossággal, sem a csapatokkal –, hogy milyen megállapodás vagy büntetés lett a vizsgálat vége.

todt



Az FIA elnöke, Jean Todt most először beszélt nyilvánosan az ügyről, és rá is mutatott a titkolózás egyetlen okára: a Ferrari nem engedélyezte nekik, hogy publikussá tegyék a részleteket.   

„Ha engem kérdeznek, én nagyon szeretném közzétenni az összes részletet, de ők [a Ferrari] megtiltották ezt” – fedte fel Todt az Autosportnak. „Nyilvánvaló, hogy szankcionálva lettek, de nem mondhatjuk el, hogy mi volt ez a szankció. Azt is megtehettük volna, hogy egyáltalán nem teszünk említést a döntésről a nyilvánosságban, de helytelennek éreztem volna, ha annyit sem tudatunk a világgal, hogy megtárgyaltuk a Ferrari ügyét és kiróttunk rájuk egy szankciót. Sajnos a technikai szabályok olyasfajta értelmezéséről volt szó, aminél a szakembereink utólag már nem tudták teljes mértékben bizonyítani, hogy a Ferrari illegális volt.”

A válaszokat követelő csapatok – a visszakozó Mercedesszel megfogyatkozva – továbbra sem szeretnék annyiban hagyni az ügyet, de Todt szavai szerint az FIA tehetetlen ebben a kérdésben, hiszen csak a másik fél beleegyezésével oszthatnák meg a paktum hátterét bárkivel.

„Érkezett tőlük, a csapatoktól egy válasz a levelemre, amelyben elmondták, hogy megértik az FIA álláspontját. Ez viszont nem azt jelentette, hogy meg is elégedtek volna vele. Továbbra is azt szeretnék, ha a Ferrari rálátást engedne az ügyre, és én is ezt szeretném. De semmit nem tehetünk ennek érdekében” – adta a világ tudomására az FIA elnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: