DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Nem működött volna a Senna-Schumacher páros”

A Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo úgy véli, két ilyen kaliberű sztár nem tudott volna sikeresen együttműködni – pedig elmondása szerint a brazil is érdeklődött a Scuderia iránt.

Volt néhány roppant erős csapatfelállás a Formula-1 történetében: elég csak az Alain Prost-Ayrton Senna vagy épp a Fernando Alonso-Lewis Hamilton párosokra gondolni. Sok rajongó elképzelte azonban, hogy mi lett volna, ha a kilencvenes években egymás mellé került volna Senna és a későbbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher. A brazil a McLarentől 1994-ben igazolt át a Williamshez, a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo viszont már korábban is elhintette, hogy a háromszoros világbajnok legenda a maranellóiak iránt érdeklődött:

senna-schumacher-dppi



„Az imolai tragédiáját megelőző szerdán találkozott velem Bolognában” – idézte fel Montezemolo a Sky Italiának nyilatkozva. „Azt mondta nekem, minden áron a Ferrarinál akart versenyezni és meg akart szabadulni a Williamstől. Abban maradtunk, hogy Imola után beszélünk. Aztán történt, ami történt. Ő lehetett volna a hab a tortán, ahogy később Michael is az volt.”

Senna mindössze harmadik williamses versenyén, a San Marinó-i Nagydíjon halálos balesetet szenvedett, miközben éppen ebben az évben érte el az igazán nagy áttörést Schumacher, aki végül világbajnok is lett a Benettonnal. 1995-ben címet védett, majd átigazolt a Ferrarihoz, ahol akkor akár Senna is versenyezhetett volna Montezemolo elmesélése alapján. Az exelnök szerint viszont nem működött volna a brazil-német duó:

„Szép álom, de saját magunkat lőttük volna lábon vele. Nagy szenzáció lett volna, de a Ferrari szempontjából nem lett volna jó. Két olyan szintű sztárral nem nyerhetsz” – vélekedett az olasz, aki többek között Rubens Barrichellót és a hozzá hasonló kaliberű pilótákat tartott ideális partnernek az olyan klasszisok mellé, mint amilyen Schumacher volt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: