DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Berger: Sennából nyolcszoros világbajnok és brazil elnök lett volna

Az egykori csapattárs és barát, Gerhard Berger játszott el a gondolattal, mi lett volna Ayrton Sennából tragikus balesete nélkül. A brazilt nem tudták volna legyőzni a Williamsszel és Newey-val, már 1994-ben sem.

60 éves lenne Ayrton Senna, a Formula-1 háromszoros világbajnoka, akinek a sors rövid életet szánt: több mint negyed évszázad telt el 1994-es imolai halálos kimenetelű balesete óta. A Senna oldalán McLarennél együtt versenyző Gerhard Berger úgy gondolja, a brazil minden idők legsikeresebb versenyzőjévé vált volna, ha a tragédia nem történik meg. Berger szerint az 1994-es szezon is Sennáé lett volna, annak ellenére, hogy az év három kieséssel kezdődött számára.



„Valószínűleg győzött volna Monte-Carlóban. Az aerodinamikai megoldások pedig, melyeket akart, Barcelonában érkeztek volna meg” – vázolta fel az olasz Motorionline-nak az alternatív történelmet Berger. „Egy sikeres korszak kezdődött volna Ayrton Sennával, Adrian Newey-val és a Williamsszel. Senna szinte minden versenyt megnyert volna. Az autó kiemelkedett a többi közül, és ő ült volna benne.”

„Azt hiszem, ma Sennáról hétszeres vagy nyolcszoros világbajnokként beszélnénk, Michael Schumacher pedig nem nyerhetett volna annyi címet, amennyit nyert. Nem álltak volna rendelkezésére a szükséges eszközök, hogy közel kerüljön Sennához. Véleményem szerint egyértelműen Sennának állt volna a zászló” – vélekedett úgy Berger, hogy a 90-es évek legsikeresebb csapatával Senna söpörte volna be a bajnoki címeket, melyeket végül a rivális Benettonnal Michael Schumacher, a Williamsszel pedig Damon Hill és Jacques Villeneuve szerzett.

Senna és Berger az 1991-es Brazil Nagydíj dobogóján

Ugyanebben az interjúban Berger egy még merészebb gondolatot is megpendített. Úgy véli, a közélet iránt érdeklődő Senna politikai pályára lépett volna hazájában, és népszerűségének köszönhetően egészen az államfői tisztig jutott volna.

„Brazília elnöke lett volna belőle. Mindig a politikán tartotta egyik szemét, és ami még fontosabb, megvoltak a szükséges képességei” – magyarázta az osztrák.

A politikai karrier szokatlanul hangzik, de nem példátlan az F1-esek között. Egy másik dél-amerikai, az 1972 és 1982 között versenyző argentin Carlos Reutemann tartományi kormányzó volt két ciklusban. Tervezte, hogy elnökválasztáson is indul, amire végül nem került sor, a 77 éves politikus azonban jelenleg is az argentin szenátus tagja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: