DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Még optimista a Kanadai Nagydíj promótere

A montreali F1-es futam szervezői szerint nagyjából húsvétig van idejük dönteni arról, hogy biztonságosan meg tudják-e rendezni a jelenleg június közepére kiírt versenyt vagy el kell halasztani.

A koronavírus-járvány miatti sorozatos futamhalasztásoknak köszönhetően jelen állás szerint leghamarabb a június 14-i Kanadai Nagydíjjal veheti kezdetét a 2020-as Formula-1-es szezon. Persze a montreali viadalnak a helye sem betonbiztos, hiszen ha nem javul a nemzetközi helyzet, azt a fordulót is lefújhatják, ráadásul mivel részben utcai pálya a helyszín, szintén a szokásosnál hosszabb előkészületek igényel a nagydíj – igaz, valamelyest azért kevesebbet, mint Baku. Éppen ezért Francois Dumontier, a Kanadai GP promótere még bizakodó, bár tisztában van azzal, hogy az ő versenyük is a halasztás sorsára juthat:

kanada-f1-dppi-1



„Mint azt mindenki sejtheti, nagyjából naponta vagy kétnaponta egyeztetek a Formula-1-gyel” – nyilatkozta Dumontier az Autosport szaklapnak. „Emellett egyeztetek a helyi hatóságokkal, a várossal és a kormánnyal is. A verseny továbbra is a tervezett június 14-i időponttal szerepel a naptárban. Optimisták vagyunk, de egyúttal realisták is. Van még két-három hetünk nagyjából, mielőtt el kell kezdenünk az előkészületeket. Ha döntést kell hoznunk az esemény elhalasztásáról, akkor az valamikor a húsvéti hétvége után fog megtörténni velem és az F1 vezetőivel.”

A jelenlegi kanadai rendelkezések szerint április 13-ig a létfontosságú munkákat leszámítva mindent leállítottak, viszont Dumontier szerint ebben az időszakban tehát még eleve nem is kellene a pályán dolgozniuk. Persze fel vannak rá készülve, hogy eltolhatják más időpontra az ő futamukat is, a kérdés csak az, hogy mikorra. Annak idején 1978-ban az első ottani versenyt október elején rendezték, és a promóter úgy véli, hogy annál későbbi időpont most sem lehetséges: „Még nincs másik időpontunk: gondolom, az F1-nek most játszania kell ezekkel rendesen. Mondjuk azt, hogy mi október közepe után biztosan nem tudjuk megrendezni a futamot.”

Mi van akkor, ha a járványhelyzet miatt nem is csak halasztani, hanem teljesen törölni kell a kanadai fordulót? „Nagy pech lenne, ha nem tudnánk megrendezni a versenyt. Megértem, hogy az F1-nek a világ körüli helyzetet is figyelembe kell vennie. Ahogy mondtam, optimisták, de egyúttal realisták és megértők is vagyunk. Csaknem óránként meg kell vizsgálnunk a helyzetet. Van még két-három hét előttünk, ha pedig el kell halasztanunk az eseményt, akkor megtesszük, mert csak mindenki számára biztonságos környezetben fogunk versenyt rendezni.”

Amennyiben a montreali futamot is el kell halasztani, úgy egyébként a Le Castellet-i Francia Nagydíj válhatna a szezon első állomásává, az ottani szervezők azonban pillanatnyilag jóval pesszimistábbak, mint kanadai társaik: elmondásuk szerint a koronavírus-járvány miatt képtelenség tervezni egyelőre, ráadásul a pályán tervezett átalakítási munkálatokat is fel kellett függeszteniük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: