DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Briatore: A Ferrari elpazarolt egy évet Raikkönennel

Súlyos kritikával illette Flavio Briatore a vörösök utolsó világbajnokát, Kimi Raikkönent, akivel „semmit sem lehet megnyerni”. A helyükben rég lecserélte volna őt Charles Leclerc-re.

A Ferrari Formula-1-es istállójára egyáltalán nem jellemző, hogy fiatal versenyzőkkel kockáztatna, a pilótaválasztások alkalmával az érettség és a tapasztalat számukra mindig fontos szempont volt. Ezért is számított szokatlan döntésnek, hogy a 2019-es szezonra Charles Leclerc-t, egy feltörekvő 21 éves versenyzőt igazoltak a 40-hez közelítő Kimi Raikkönen helyére. Egy év elteltével kijelenthető, hogy ez egy nagyszerű lépésnek bizonyult, Flavio Briatore azonban ennél is messzebb ment volna, és már egy szezonnal korábban lecserélte volna Raikkönent, akiről nincs túl jó véleménnyel.

 rai-ferrari-20181



„Leclerc fiatal és tökös. A Ferrari helyében már két évvel ezelőtt beültettem volna Raikkönen helyére, mert tudják, vele semerre sem tartottak. Vele semmit nem lehet megnyerni. Leclerc egy igazán erős srác, szóval én már akkor kockáztattam volna vele” – fogalmazott az F1 Beyond The Grid című beszélgetős műsorában a Renault korábbi csapatvezetője.

Akit Briatore Leclerc-től még nagyobbra tart az aktuális mezőnyben, az Max Verstappen, aki jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik az F1-ben. „Leclerc egyelőre nem beazonosítható. Az én szememben Verstappen a hihetetlenebb pilóta. Ő egy igazi gladiátor, aki fantasztikus előzésekre képes.”

Briatore Lewis Hamilton sikereire is kitért. Ezzel kapcsolatban elárulta: bár nagyra tartja a brit eredményeit, a modern világbajnoki szezonok számára nem összehasonlíthatók a kilencvenes évekkel, amikor még igazi nagyágyúk versenyeztek. Ebben érzünk némi nosztalgiázást.

„Szem előtt kell tartanunk, mennyire kemény volt a mezőny, amikor Michael [Schumacher] debütált. Olyan nagyfiúkkal küzdött, mint például [Aytron] Senna vagy Nigel Mansell. Ma más a helyzet. Talán van két-három olyan pilóta… a mezőny már nem ugyanolyan. Hamiltonra senki sem helyez nyomást” – magyarázta, majd elmondta, szerinte a nyomás alatt versenyzés minden pilóta számára az igazi bizonyítási lehetőség.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: