DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az új generáció „hamar ki fog égni”

Az F1-be özönlő fiatal pilóták miatt minden eddiginél alacsonyabb a mezőny átlagéletkora, ám egy korábbi versenyző szerint ők nem fogják olyan sokáig húzni, mint például Raikkönen.

Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris – három név azok közül a ma is aktív Formula-1-es versenyzők közül, akik rendkívül fiatalon debütáltak, és rögtön sikereket értek el a Formula-1-ben. Manapság érezhetően megszaporodott azok száma, akik a huszadik életévüket sem töltötték be, amikor először nagydíjon indultak. Az egykori pilóta, Pedro de la Rosa szerint ez a fiatalodó tendencia más sportágakban is észrevehető, de nem feltétlen pozitív.

 norris-verstappen-portre-2019



„A mai atléták rendkívül hamar elkezdenek sportolni. A nemzetközi sportvilágban egyre többen érnek el áttöréseket fiatalon. Az F1-ben idősebb és tapasztaltabb ellenfelekkel kell felvenniük a kesztyűt” – magyarázta a spanyol, majd rátért ennek a hátulütőjére. „Az új generáció erősebb, de hamarabb le fog köszönni. Nem számítok arra, hogy a 18 éves pilóták addig maradnak, amíg [fizikailag] bírják. Ki fognak égni.”

A minden korábbinál fiatalabb újoncok előtt Max Verstappen volt az, aki utat tört. A 2015-ös Ausztrál Nagydíjon mindössze 17 évesen és öt hónaposan állt rajthoz, így mai napig ő a legfiatalabb versenyző, aki F1-es futamon indult. De la Rosa saját magáról el sem tud képzelni egy hasonló életutat. „Elképesztő volt. Amikor debütált, azt gondoltam, ’ejha’. Az ő korában én sokkal éretlenebb és lassabb voltam, csak jóval később nőttem fel a szerephez” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: