DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hivatalos: Bahrein és Vietnám is halasztva

A melbourne-i fejlemények fényében megszületett az észszerű döntés az F1 vezetőségében: Bahreinben és Vietnámban sem rendeznek futamot a tervezett időben, Monacóról beszélnek legkorábbi kezdésként.

Az Ausztrál Nagydíj törléséről való döntés hetekbe telt a Formula-1-nek, de legalábbis a McLaren-csapattag koronavírus-fertőzöttségétől számítva fél napba, ehhez képest kifejezetten gyors intézkedésnek tűnik, hogy a következő fél nap során két másik futamot is lemondtak a vírusveszélyre hivatkozva. Ennek értelmében biztos, hogy a következő hétvégén nem tartják meg a Bahreini Nagydíjat, és Vietnámi Nagydíj sem lesz április elején. A versenyeket nem törölték véglegesen, mindkettő kapcsán halasztást jelentettek be, azaz a szezon későbbi részében még bekerülhetnek a naptárba, ha javul a helyzet a világon. Az FIA és a Formula-1 számára a legfontosabb a résztvevők és a nézők egészsége, emiatt álltak be az eseményeiket törlő más nagy sportrendezvények sorába.

bah_1



A közlemény arra is kitér, hogy az F1 jelen állás szerint május végi szezonkezdetre számít – ami a május 24-i Monacói Nagydíjat jelentené –, de a koronavírus-járvány gyors európai terjedése miatt e helyzetet rendszeresen átértékelik. Nem sokkal korábban az Auto Motor und Sport a csapatoktól származó információk alapján azt jelentette, hogy még ennél is két héttel később, a június 7-i Azerbajdzsáni Nagydíjon lehet reális a szezonkezdet.

„A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos globális helyzet folyamatosan változik, azt nehéz előre megjósolni, ezért az a helyes döntés, ha kivárunk, és a helyzet kiértékelését követően hozzuk meg a jó döntéseket” – mondta Chase Carey, a Formula-1 elnök-vezérigazgatója. „Az FIA-val és a promóterekkel közösen fogunk dönteni, hogy biztosítsuk a Formula-1-ben dolgozók és a rajongók biztonságát. A Bahreini Nagydíj egy izgalmas állomás a versenynaptárunkban, és már nagyon várjuk, hogy minél előbb megérkezhessünk oda. Ugyanígy izgatottan készülünk az első Vietnámi Nagydíjra, amelynek keretében a világ egyik legizgalmasabb városa fogadja az F1-et.”

Az Ausztrál Nagydíj véglegesen törölve lett a naptárból, jelen állás szerint három futam van elhalasztva, amelyeknek nemcsak a dátuma bizonytalan, hanem még az is, hogy egyáltalán megrendezik-e majd őket: a bahreini, a kínai és a vietnámi futam.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: