DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A költségplafonnal „bármi megtörténhet"

A következő évtől életbe lépő korlátozás miatt több csapatnak jelentősen vissza kell vennie a költekezésből, ami a McLaren vezérigazgatója szerint kiszámíthatatlan erősorrendet eredményezhet.

A Formula-1 tulajdonosai és az FIA korábban soha nem látott módon a következő évtől minden istálló kiadásait korlátok közé szorítja, így biztosít élhetőbb környezetet a résztvevők számára. A költségplafon több lépcsőben fog egyre szigorodni, 2021-re egy 175 millió eurós felső határt szabtak meg a csapatoknak.  McLaren vezérigazgatójának jobban tetszett volna, ha az első fokozat ettől is szigorúbb, de így sem elégedetlen.

norris-barcelona-20201



„Szeretném, ha a költségplafont az eredeti terveknek megfelelően határoznák meg, de tíz csapatot próbálunk egy tető alá hozni, így nyilvánvalóan kompromisszumokra van szükség. Első lépésként ez tökéletes, mert most jelentősen túlköltekezünk” – nyilatkozta Zak Brown, aki szerint az életbe lépő felső korlát a mezőny felét egy szintre szorítja, így potenciálisan összekuszálhatja az erőviszonyokat. Ehhez azonban több évre van szükség, mert a legnagyobbak a szigorítások előtt igyekeznek minél többet költeni.

„ A jelenlegi erősorrend körülbelül párhuzamban van azzal, ki mennyit költ. A költségplafon bevezetésével lesz öt csapat, ami a maximumra lesz korlátozva, így közöttük bármi megtörténhet. 2020-at izgatottan várom, de a sorrend valószínűleg a szokásos lesz. 2021-et még izgatottabban várom, akkor ki tudja, milyen viszonyok fognak uralkodni. Az igazi hatását azonban csak két-három év múlva fogjuk érezni, mert a csapatok már most igyekeznek 2021-re költeni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: