DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Koronavírus kríziscsoportot indított az FIA

A járványhelyzetet eddig is figyelő Nemzetközi Automobil Szövetségen belül új testületet hoztak létre, amely kétnaponta fog ülésezni. Szükség esetén újabb versenyeket mondanak le.

Több nagy FIA-sorozat versenyét le kellett már fújni a terjedő járvány miatt: előbb a Formula-E és Formula-1 kínai fordulóját, majd az elektromos széria olasz versenyét halasztották bizonytalan időpontig. A terjedő vírus fertőzöttjeinek száma átlépte a százezer főt, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség, amelynek eddig Orvosi Bizottsága követte a koronavírust, a hatékonyság érdekében felállított egy kríziscsoportot.

Az FIA Motorsport Világtanács genfi ülésén előbb Gerard Saillant, az Orvosi Bizottság elnöke értekezett a vírus világszerte zajló terjedéséről, majd bejelentették a kríziscsoport indulását, amely kétnaponta ül össze, hogy kiértékelje a híreket és a versenyekkel kapcsolatban szükséges lépéseket tegyen. Ha kell, az FIA újabb eseményeket fog lemondani.

 



„Egy FIA kríziscsoport indult, amelyet minden második nap összehívnak, hogy számításba vegyék a világszerte történt legújabb fejleményeket” – olvasható a Világtanács közleményében. „Az FIA a folytatásban is közelről monitorozza a helyzetet és következményeit, a tagszervezetekkel és promóterekkel együtt, valamint a releváns hatóságok tanácsait követi, ideértve a kormányzatokat és Egészségügyi Világszervezetet. Az FIA mérlegelni fogja soron következő rendezvényei naptárát, és megtesz bármilyen szükséges lépést, hogy védje a globális motorsport közösségét és a szélesebb közönséget, beleértve a rendezvények elhalasztását, ahol szükséges.”

A Formula-1 esetében az Olaszországból érkezőkre vonatkozó korlátozások okozzák a fő problémát. Ausztráliában nincsenek tiltólistán olaszok, Bahreinben és Vietnámban azonban korlátozzák azok belépését, akik az előző 14 napban az országban jártak. A két olasz csapat, a Ferrari és az Alpha Tauri, valamint a Pirelli is érintett. A Formula-1 vezetősége leszögezte, nem fog világbajnoki futamot tartani azokon a helyszíneken, ahol nem lesz teljes a mezőny.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: