DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Button egy országgal együtt várja a hetediket, de félti Hamiltont

A riválisok által gerjesztett pletykák kezdhetik ki a hatszoros világbajnokot korábbi csapattársa szerint. Jenson Button sokakkal ellentétben úgy véli, a Ferrari lesz a Mercedes fő ellenfele, és Vettelnek is van esélye a vb-címre.

Nagy-Britannia legsikeresebb Formula-1-es pilótája felérhet a sportág legsikeresebbje, Michael Schumacher mellé, ha 2020-ban megszerzi hetedik világbajnoki címét. A brit megosztó személyiség, de Jenson Button – 2009 világbajnoka és Hamilton korábbi csapattársa – úgy érzi, az egész ország szorít a sikerért.

„Azt hiszem, lényegében az összes brit és Lewis-rajongó azt akarja, hogy újra megnyerje a bajnoki címet, így meglegyen a hét” – mondta a Mirrornak Button, aki azonban egyúttal aggódik is Hamilton miatt. Szerinte a címvédőt a pletykák kezdhetik ki, melyeket adott esetben rivális csapatok is táplálhatnak hátsó szándékkal. „Egy hatszoros világbajnokkal mindig is foglalkozni fog a szóbeszéd. Néha a csapatok azért kommentálják az ilyen helyzeteket, hogy kizökkentsék a versenyzőket vagy rivális istállókat. Ki tudja, mi az igazság benne?”



Egy ilyen pletyka Hamilton Ferrarihoz való esetleges átigazolása, amely gyakran forog a közbeszédben, habár Button valószínűtlennek érzi: „Meglepődnék, ha Lewis csapatot váltana. A Mercedesnek öt világbajnoksággal fizette vissza, hogy olyan autót adtak, amely képes volt rá. Nagyon nehéz lenne ezután elsétálni.”

„Nem tudom, mi vehetné rá, hogy meggondolja magát, és elhagyjon egy csapatot, amellyel ilyen jó a kapcsolata. Nincs szó arról, hogy azt látná, kezdenek szétesni, vagy nincs elég pénzük, netalán elvesztik a gyári támogatást. Szerintem ez lenne az egyetlen oka, hogy csapatváltásra gondoljon: ha a Mercedes már nem lenne Mercedes” – utalt arra a kis valószínűséggel bekövetkező esetre Button, hogy a német márka 2021-ben elhagyja a Formula-1-et.

Az egyszeres világbajnokra – aki a Sky Sports szakértőjeként már Ausztráliában jelen lesz – igaz a gyakran emlegetett sztereotípia: vágyott rá, hogy a Ferrarinál versenyezzen, de ez sosem valósult meg.

A Ferrarik és Button 2011-ben

„Azt kívánom, bárcsak lett volna lehetőségem a karrierem során egyszer náluk versenyezni. De nem vagyok biztos benne, hogy csak azért odamentem volna, mert a Ferrariról van szó. Tetszett az ötlet, hogy a Ferrarinál vezethessek, de az volt a fő célom, hogy győzzek, a McLaren pedig akkoriban jobb lehetőség volt” – mondta Button, aki 2011-ben tárgyalt az olaszokkal.

Sokakkal ellentétben, akik szerint a Mercedes, így Hamilton fő ellenfele a Red Bull lehet, Button szerint a legnagyobb fenyegetést a Ferrari jelenti 2020-ban. A brit a sűrűn leírt Sebastian Vettelt sem becsüli le.

„Ha még mindig az a Sebastian, aki négy világbajnokságot nyert, akkor nagy esélye van megszerezni a   címet. Ha nem, akkor Charles-nak van. Jó atmoszféra várható náluk, alig várom, hogy lássuk, mi történik a Ferrarinál. Tényleg úgy gondolom, hogy összekapják magukat és a Mercedest fenyegetik” – fejtette ki véleményét a 2009-es világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: