DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Brawn a DAS-ról: Erről szól az F1

Ross Brawn szerint klasszikus F1-es történet az, hogy valaki előáll egy újítással, ami feszegeti a szabályok határait, a többi csapat pedig illegálisnak tartja a megoldást. Őt lenyűgözte a rendszer.

Ross Brawn, a Formula-1 egyik vezére arról beszélt kedden Silverstone-ban egy szponzori eseményen, hogy lenyűgözte őt a Mercedes által a teszteken bemutatott DAS-rendszer - a trükkös kormányzás rendkívül innovatív megoldásnak számít, Brawn pedig korábban egy hasonló találmánnyal vitte világbajnoki címre a saját neve alatt futó istállót. A Ferrari és a Mercedes korábbi szakembere szerint erről szól a Formula-1.

"Messziről figyeltem a dolgot némileg lenyűgözve, mert ez klasszikus Formula-1-es történet. Valaki előáll egy fejlesztéssel, meg van róla győződve, hogy legális és a szabályok megengedik a használatát, közben pedig a másik csapatok arról vannak meggyőződve, hogy szabálytalan, nem engedélyezett a megoldás. Az igazi teszt majd Melbourne-ben lesz" - idézi Brawn szavait a GP247.

brawn_3



"Mindig is történtek ilyenek és én sok ilyen ügyben voltam érintett a pályafutásom során, ezért is figyelem ezt most lenyűgözve" - tette hozzá Brawn, aki szerint a trükkös rendszert 2021-től már nem lehet majd használni, sőt, a szabályrendszer alkalmat ad majd arra is, hogy a kiskapuk elferdített értelmezéseire válaszoljanak.

"A jövő évi szabályok egyértelműbbek, azok alapján pedig ezt a rendszert már nem lehet majd használni. A másik fontos dolog pedig az, hogy a döntéshozó rendszer is változik 2021-től, ami azt jelenti, hogy akár szezon közben is módosíthatunk a szabályokon, ha elég komoly probléma adódik" - magyarázta.

Ami pedig a jelenlegi erőviszonyokat illeti: "Úgy tűnik, hogy a Red Bull szép csendben összerakja a dolgokat és jó pozícióban van, míg a Ferrarinak úgy tűnik, hogy van még tennivalója, de a Mercedes tűnik favoritnak, bár megbízhatósági problémáik jelentkeztek. Nagyon érdekes csata lehet a középmezőnyben, ahol a Racing Point egyértelműen bedobta a macskát a galambok közé, nagyon versenyképesnek tűnik az az autó."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: