DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Felbőszítette a csapatokat az FIA és a Ferrari titkos egyezsége

Ha szabályos volt a tavalyi Ferrari, miért nem mondta ki a pénteki közlemény? Miről szól az említett megállapodás? A kérdések nemcsak bennünk, hanem az istállókban is megfogalmazódtak, akik a jelek szerint nem fogják annyiban hagyni, hogy mások a hátuk mögött kötnek paktumot.

A barcelonai tesztelés utolsó napján az FIA különös közleményt tett közzé a 2019-es szezon fő témájával, a Ferrari motorját övező vizsgálattal kapcsolatban. A rejtélyes szövegezésből kiderül, a procedúra véget ért, de rendhagyó módon nem közli, milyen eredményre jutott. Azt röviden elárulja, hogy a nemzetközi szövetség és az istálló megállapodást kötöttek, melynek részlei titkosak.

Egészen pontosan a következők szerepelnek a publikus tájékoztatóban: „Az FIA bejelenti, hogy miután lefolytatta a technikai vizsgálatot, amely a Scuderia Ferrari F1-es erőforrását elemezte, kötött egy megállapodást a csapattal. Ennek részletei a felek között maradnak. Az FIA és a Scuderia Ferrari megállapodott néhány technikai állásfoglalásban, ami javítani fogja a Formula-1-es erőforrások vizsgálatát a következő szezonokban.”

 



Az FIA kommunikációja nemcsak számunkra meglepő, de a csapatoknak is, akik szintén nem tudnak többet, mint amit a közlemény elárul. A BBC vezető F1-es újságírója végigkérdezte a rivális csapatokat, mit gondolnak a testület és a Ferrari paktumáról. Andrew Benson a „megdöbbent” és a „dühös” jelzőket idézi az istállóktól. Névvel senki sem akart nyilatkozta, de anonim módon többen kifejtették véleményüket a szerzőnek. Bennük három fő kérdés fogalmazódik meg:

1. A Ferrari büntetésének hiánya azt jelenti, hogy az autó 2019-ben mindig szabályos volt?

2. Ha igen, miért nem mondják meg, miért volt szükség megállapodásra, és mi az?

3. Hogyan bízhatnak meg a csapatok az FIA-ban, ha nem képes lefolytatni egy technikai vizsgálatot úgy, hogy kimondja, egy autó szabályos-e vagy sem?

A Ferrari nem nyilatkozott a BBC-nek a megállapodás részleteiről, az FIA-t pedig nem sikerült elérni. A szerző kitér arra, hogy az elégedetlen csapatok mérlegelik, tegyenek-e következő lépést. A 2019-es szezon fő vitája a jelek szerint továbbra sem zárult le.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: