DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A 18 colos gumiktól nem léphetnek vissza a csapatok

Egyéves fejlesztőmunka ment a kukába, mikor a csapatok úgy döntöttek, idén is a 2019-es Pirelliket akarják használni. A 2021-es kerekek bevezetését nem akadályozhatják meg így.

A Pirelli a 2019-es szezon során a korábbi évekhez hasonlóan szorgalmasan fejlesztette 2020-ra szánt gumikeverékeit, a csapatok azonban nem voltak elégedettek az eredménnyel, és a teszteket követően egy szavazáson úgy döntöttek, az új verzió mehet a kukába, a tavalyi abroncsokat akarják használni az idei versenyeken is.

A gumicégnek idén nem finomítania kell jelenlegi abroncsain, hanem egy teljesen új konstrukciót kidolgoznia, hiszen hosszú évek óta tervezik a 18 colos kerekekre való átállást – a Pirelli bemutató gyanánt már 2014-ben szerelt ilyet egy F1-es autóra. A cég nagyszabású 25 napos tesztprogramját minden csapat átmeneti autóval, az idei modell átalakított verziójával fogja segíteni.



A 18 colos abroncsok bevezetését az októberben szentesített 2021-es szabálycsomag is tartalmazza. Ezúttal nincs visszaút, az istállók nem gondolhatják meg magukat, mint az idei gumik esetében.

„Nincs esély arra, hogy 13 colos gumik maradjanak” – mondta Mario Isola, a Pirelli sportfőnöke a Motorsport-Total.com-nak. „Szerencsére már 2019-ben tartottunk három tesztet, a kezdeti visszajelzés a 18 colos kerekek kapcsán pedig pozitív volt, ezért nem számítok meglepetésre idén. Amikor minden új, problémákra lehet számítani, arra, hogy fél napra vagy többre le kell állni. De nekünk egyáltalán nem voltak problémáink.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: