DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Albonra hamar felfigyelt egykori csapatfőnöke

A brit pilóta egy éve még F1-es tapasztalattal sem rendelkezett, most pedig már az élmezőny kihívásaira készül. Korábbi csapatfőnöke elárulta, a pilóta az első pillanattól kezdve ígéretes volt.

Alex Albonnal nagyot fordult a világ az utóbbi másfél évben. A thai felmenőkkel rendelkező brit 2018 őszén még arra készült, hogy a következő évet a Nissan Formula-E-s csapatánál teljesíti, ám meglepetésre a Toro Rosso kivásárolta őt a többéves szerződésből, hogy lecserélje vele az alulteljesítő Brendon Hartley-t. Ennek köszönhetően Albon a Red Bull fiókcsapatánál kezdte 2019-et, ám a menetelése itt még nem ért véget, a nyári szünet során ugyanis az anyacsapat úgy döntött, kipróbálja őt a szintén alulteljesítő Pierre Gasly helyén. Így történhetett meg, hogy a pilóta egy év alatt kívülállóként az F1 élmezőnyében találta magát. A Toro Rosso csapatfőnöke szerint ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis a fiatal az első pillanattól kezdve nagy potenciált mutatott.

 albon-portre-20192



„Az a [2019-es téli] barcelonai a teszt volt az első alkalom, hogy F1-es autóban ült, és rögtön megmutatta, mi rejlik benne. Az elejétől fogva fantasztikusan teljesített, én pedig már akkor megmondtam, hogy ő lehet a meglepetés az újoncok között.[A szezonnyitón] Ausztráliában nem szerzett pontot, de a második, bahreini fordulón a kilencedik lett, így megmutatta, mire képes. Később pedig a Red Bull átvette őt” – magyarázta Franz Tost, aki benyomásairól rendszeresen beszámolt a Red Bull tanácsadójának és csapatfőnökének is.

 „Gyakran beszélgettünk Helmuttal [Marko] és Christiannal [Horner] a pilótákról, én pedig a barcelonai teszt óta mondogattam nekik, hogy mennyi potenciál rejlik benne. Most a második szezonjára készül, és szerintem minden pilótának háromra van szüksége ahhoz, hogy igazán megértse a Formula-1-et.”

Albon csapattársa a szélvészgyors Verstappen, aki mellett a jó teljesítmény kevés. „Ha egy olyan pilóta van mellette, mint Max Verstappen, az egyrészt lehet nagyon pozitív, mert látja, hol kell gyorsulnia. Másrészt viszont, ha sokkal gyorsabb tőle, az frusztráló lehet. Alexnek kizárólag magára és a fejlődésre kell koncentrálnia, akkor boldogulni fog” – idézt őt a GPToday.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: