DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az F1-et néha már csak a rajongók nem érdeklik?

Akár a motorszabályokról, akár más változtatásokról van szó, a Formula-1 igen gyakran más irányba halad, mint amiért eredetileg megszületett. A McLaren-főnök szerint pedig a rajongók az elsők.

A száguldó cirkusz időnként egyik végletből a másikba esik. Néhány évtizeddel ezelőtt a szurkolók akár túlzottan is közel kerülhettek a versenygépekhez és a pilótákhoz, most azonban már szinte egy zárt világot alkotnak. Hasonló felzúdulást okozott, amikor 2014-ben, az akkor még újnak számító hibrid-erőforrások megjelentek, mivel a hanghatások terén drámai veszteséget szenvedett el a sportág.

Zak Brown, a McLaren első embere szerint rajongók nélkül mit sem ér az egész Formula-1, mivel ha a nézők tömegesen elfordulnak a száguldó cirkusztól, akkor nem lesz se megfelelő mennyiségű, tőkeerős szponzor, sem pénz. Annak idején Bernie Ecclestone elismerte, hogy ő akkor is tökéletesen boldog lett volna, ha zárt kapuk mögött, nézők nélkül versenyeztek volna a csapatok, teljesen üres lelátók előtt és kizárólag televíziós közvetítések segítségével lehetett volna nyomon követni az eseményeket.

Brown szerint a rajongó lenne a legfontosabb a Formula-1-ben


A Liberty Media színrelépésével kissé nyitottabb lett az F1, a McLaren-főnök szerint pedig ezt az irányt folytatni kell. „Ha nincsenek szerte a világon nagyszerű rajongóink, akkor szponzoraink sem lennének, akik fizetnek azért, hogy mi versenyezhessünk. Úgy gondolom a sportágban időnként elfelejtik, hogy végső soron kikért is csináljuk ezt az egészet. Sokszor azt hisszük, ezt magunkért tesszük, pedig a célpont minden esetben a szurkoló” – ecsetelte véleményét Zak Brown.

A McLaren az átlagosnál is többet tesz azért, hogy a rajongók minél közelebb kerülhessenek az F1 világához. „Ez a sport a szórakoztatásra épül. Számomra természetes, hogy egyre inkább nyitni szeretnék a szurkolók irányába. Én magam is rajongó vagyok, szeretem látni, mi történik a Formula-1-ben, találkozni a versenyzőkkel és nézni, mi zajlik a színfalak mögött, szerintem hatalmas őrültség ettől megfosztani a szurkolókat. Éppen ezért csatlakoztunk egészen korán a Netflix tervezett műsoraihoz. Szerintem rajongók nélkül ez a sport nem is létezhet” – mutatott rá Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: