DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mikor dönt a Renault az F1-es maradásról?

A francia márka sorsa továbbra sincs kőbe vésve, a felsővezetés mérlegel, Cyril Abiteboul pedig arról beszél, az eddigi fejlemények kedvezők a folytatás számára.

A Renault felsővezetése még októberben döntött úgy – a visszhang hatására, amely a sikkasztással vádolt korábbi vezető, Carlos Ghosn letartóztatását övezte –, hogy felülvizsgálja működése minden aspektusát, beleértve a Formula-1-es versenyprogramot, amely Ghosn támogatásával 2016-ban indult újra. A megbízott vezérigazgató, Clotilde Delbos úgy fogalmazott, az F1-es részleg nincs kifejezetten célkeresztben, de a csapat is stratégia mélyreható átvizsgálásának tárgya.

Így az a helyzet áll fenn, hogy miközben a Renault csapata 2021-re készül, melyet nagy esélyének tart, nem borítékolható, hogy az istálló versenyezni fog az adott szezonban. Ez egyébként nem csupán a Renault-ra, hanem valamennyi más csapatra is érvényes: bár a jövő évi szabályokat a 175 millió dolláros költséglimittel októberben elfogadták, a csapatok és Liberty Media közötti üzleti szerződéseket (Concorde-egyezmény) továbbra sem kötötték meg, Chase Carey elmondása szerint pedig határidő sincsen kijelölve, habár egyes részleteket ismerni, mint azt, hogy a Ferrari megtarthatja vétójogát.



„Úgy gondolom, mi vagyunk a 2021-es megegyezés és szabálycsomag fő haszonélvezői” – mondta Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke, arról beszélve, hogy a következő szezonnal kapcsolatos hírek pozitívan befolyásolják a felülvizsgálat eredményét. „Nem mondom, hogy kifejezetten nekünk találták ki őket, de biztos, hogy a kezünkre játszanak. Az én nézőpontom szerint minden, amit felépítettünk, 2021-re koncentrálva épült fel. Ezzel mindenki tisztában van, vállalati szinten is a Renault-nál. A számok magukért beszélnek. Mindazonáltal amíg nem született döntés, addig nem dőlt el semmi.”

„Két fő vonalról beszélünk: egyrészt arról, hogy mire kötelezett a csapat az FIA és FOM felé. A dokumentációról is kiterjedt párbeszéd folyik. Több száz oldalnyi szerződést láttunk már, ami időigényes. A másik vonal pedig saját teljesítményünk fejlődéséről szól ezzel párhuzamban” – folytatta Abiteboul, arról beszélve, hogy döntés az év első felében várható: „Remélem, jó eredménnyel zárul. Véleményem szerint az első-második negyedévben lesz eredmény.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: