DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Haas: Naiv, aki azt hiszi, 2021-ben nyerhetnek a kicsik

Illúzióromboló Günther Steiner véleménye a nagy szabályváltozásokról: aki arra számít, hogy győzhetnek a kiscsapatok, tévúton jár. A csapatvezető szerint a költséglimitet még alacsonyabban kell meghúzni.

A nagyléptékű technikai szabályváltozás és 175 millió dolláros költségvetési limit 2021-ben azt a célt szolgálja, hogy kiegyenlítse a Formula-1-es mezőnyt, és megszüntesse a Red Bull, Ferrari és Mercedes hibridéra kezdete óta tartó dominanciáját. Az elképzelés szerint a nagycsapatok pénzügyi fölényének megszűnésével a kicsik is harcolhatnak, akár győzelemért. Van azonban, aki már most szkeptikus: a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner nem bízik abban, hogy a mostani középcsapatok labdába rúghatnak egy év múlva.

„Nagyon naiv ebben hinni. Nem fog ilyen történni” – szögezte le az Autosportnak, amikor a szaklap a kisebb csapatok 2021-es győzelmi esélyéről kérdezte. Steiner nem fogja ezzel a reménnyel kecsegtetni Gene Haas csapattulajdonost, hogy rávegye főnökét a hosszabb távú folytatásra. „Nehéz megmondani, hogyan tudnám meggyőzni őt. Inkább neki kell meggyőznie saját magát.”



„Nem hiszem, hogy sok mindent tudnék tenni az ügy érdekében. Neki kell megbizonyosodnia arról, hogy ezt akarja csinálni, ebbe akarja a marketingre fordított kiadását fektetni. Eléggé képben van ahhoz, hogy ha azt mondanám neki, győzhetünk 2021-ben, azt válaszolja, hogy Steiner nem tudja, mit csinál. Én pedig egyetértenék vele.”

Steiner a 2025-ig érvényes 175 milliós költekezési limitet is kevesli – amely nem tartalmazza a versenyzői fizetéseket, motorköltségeket és egyéb tételeket –, szerinte ennél drasztikusabb határra lenne szükség, hogy egy Haashoz hasonló istálló esélyessé váljon.

„Úgy gondolom, szükség van egy második lépésre, máskülönben soha nem kerül sor rá. Nem hiszem, hogy javul annyira a kiscsapatok pénzügyi helyzete, beleértve a kifizetéseket, hogy elérjék a költséglimit felső szintjét. Nem gondolom, hogy a kisebb csapatok bármelyike felkészült, hogy annyi pénzt költsön, mert nem térül meg. Persze biztosan lefarag valamennyit a különbségen, talán 2022-ben. A megfelelő azonban az lenne, ha másodszor is meghúznának egy határt. Szerintem ezt senki sem vitatná” – beszélt arról Steiner, hogy a Haas és társai jelenleg 175 millió dollárnál is jóval kevesebbet költenek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: