DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Még mindig nem ütik lovaggá Hamiltont

Nem is annyira maga az érintett Lewis Hamilton, hanem inkább a közvélemény őt szerető része várja a hatszoros világbajnok kitüntetését, azonban erre 2020 újév napján sem fog még sor kerülni.

Miután Lewis Hamilton hatodszor is világbajnok lett az F1-ben, a legtöbben talán arra számítottak, hogy a Mercedes-pilóta 2020 újév napján végre-valahára megkaphatja a lovagi címet, amely jelentős előrelépést jelenthetne a hierarchiában az OBE (Officer of the British Empire, vagyis a Brit Birodalom Tisztje) címhez képest, amelyet még 2008-ban, első világbajnoki címe után kapott.

Az angol királynő, II. Erzsébet mindig a karácsonyi ünnepek idején hozza nyilvánosságra azon emberek listáját, amellyel bővül annak a nagyjából ezer főnek a köre, akik eddig lovagi címet kaptak a mindenkori uralkodótól - ezen a listán most sem szerepel Hamilton, így erre a címre továbbra is várnia kell.

Maga Hamilton egyébként, bár nyilván rettenetesen örülne neki, saját elmondása szerint elvan a lovagi cím nélkül - erről nemrég, még Brazíliában beszélt. „Nem szeretek túl sokat gondolni erre” - ismerte el. „Már az megtiszteltetés, hogy sokan szeretnének engem is ezen a listán látni, de ez nem egy olyan dolog, amit üldözök, illetve üldöznöm kellene.”

07219058_092



David Richards, a brit motorsport-szövetség elnöke sajnálja, hogy Hamilton a 2020-as listán sincs rajta. „Nem tudok olyat mondani, aki jobban megérdemelné a jelölést és a címet” - fogalmazott Richards. „Óriási hiba lenne, ha erre soha, egyik újévi kitüntetéskor nem kerülne sor. Már csak amiatt is extra dolog, amit Lewis letett az asztalta, hogy egy átlagos családból érkezve, kőkemény munkával törték maguknak az utat édesapjával a gokartozásban, majd később is az autósport világában. Azért, amit Lewis elért, rengeteget kellett dolgoznia, talán többet is, mint sok más embernek. Semmit nem nyújtottak neki ezüst tálcán. Egy példakép lehet az Egyesült Királyság olyan gyerekeinek, akik nehezebb körülmények közül akarnak kitörni, hogy minden lehetséges.”

A brit F1-es versenyzők közül Jackie Stewart, Stirling Moss és Jack Brabham kaptak lovagi címet és az ezzel járó Sir megszólítást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: