DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Öt F1-es rekord, mely megdől(het) 2020-ban

Ahogyan idén is dőltek meg sokáig elérhetetlennek hitt rekordok, úgy jó eséllyel jövőre is lesz néhány olyan pillanat, mely átírja majd a Formula-1 históriás könyvét. Lássuk, mik is ezek a rekordok!

A 2019-es évben is bőven kijutott nekünk a rekordokból és emberfeletti teljesítményekből, melyekről készítettünk is egy tízes listát. Bár nem minden trónfosztás örömteli, hiszen például Valtteri Bottas lett az a pilóta, aki a legtöbb pontot érte el karrierje alatt, mégsem lett világbajnok – eddig.

De persze voltak örömtelibb pillanatok is, például Leclerc lett a Ferrari legfiatalabb futamgyőztese, Lewis Hamilton rekordszámú ponttal zsebelte be hatodik világbajnoki címét, a Red Bull pedig háromszor is megdöntötte Verstappen autóján a leggyorsabb bokszkiállás idejét.

Jövőre is akadnak megdöntésre váró rekordok, melyekben szerepet kaphat majd Kimi Raikkönen, Lewis Hamilton, a Ferrari, a Mercedes, de persze akadnak olyanok is, melyeket bármikor felülmúlhatnak, mint például a leggyorsabban teljesített kerékcsere. Ezekből szemezgettünk.



A legtöbb futam (22)

A 2020-as szezon minden idők leghosszabb versenynaptárával érkezik, már ami a futamok számát illeti, hiszen március 15-én kezdődik és november 29-én ér majd véget. Az 1965-ös, illetve 1968-as Dél-Afrikai Nagydíj volt egyébként a két legkorábbi napra eső szezonnyitó, mindkettőt január 1-jén rendezték, míg 1962-ben, szintén Dél-Afrikában záródott legkésőbb a szezon: december 29-én.

A legmagasabb nevezési összeg (Mercedes – 5.490.812 dollár)

A Mercedes azzal, hogy idén bezsebelte a második legtöbb pontot, amit valaha csapat szerzett a Formula-1 történetében, egyben jól ki is szúrt saját magával, mivel minden egyes 2019-ben begyűjtött egység után 6677 dollárt kénytelen fizetni a 2020-as nevezésért, ami 739 ponttal felszorozva már elég szép összegre rúg. Mindent egybevetve a Mercedes azért, hogy 2020-ban is indulhasson a Formula-1-ben, nem kevesebb, mint 5.490.812 dollárt tett le az FIA asztalára.

A legtöbb futamgyőzelem (Michael Schumacher – 91)

Jelenleg a hétszeres világbajnok Michael Schumacher tartja az F1-ben aratott legtöbb futamgyőzelem rekordját, azonban ha Lewis Hamilton jövőre sem talál legyőzőre, akkor jó eséllyel elveszi ezt a rekordot a némettől, hiszen Hamilton neve mellett ez idáig 84 futamgyőzelem szerepel.

A legtöbb nagydíjrészvétel (Rubens Barrichello – 323)

A brazilok nagyszerű pilótája, Rubens Barrichello, aki éveket húzott le Schumacher sikerkorszaka alatt a Ferrarinál, csak örök második lehetett a német mögött, azonban ez sem szegte kedvét a száguldó cirkusztól. Barrichello a 2011-es Brazil Nagydíjon állt rajthoz utoljára, méghozzá ekkor a 323. alkalommal, ami jelenleg is rekord az F1-ben. Azonban már nem sokáig, hiszen ha minden jól megy, akkor Kimi Raikkönen a jelenlegi 312 rajtja mellé további 22-t könyvelhet majd el, amivel összesen 334-re növelheti majd ezt a rekordot. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a finn a Brit Nagydíjon, július 19-én adja majd át a múltnak Barrichello rekordját.

Raikkönen az Osztrák Nagydíjon állt rajthoz 300. alkalommal

Az F1 legfiatalabb világbajnoka (Sebastian Vettel – 23 évesen és 134 naposan)

Ha reálisan nézzük, erre legfeljebb két pilótának van esélye: a Red Bull-os Max Verstappennek és a ferraris Charles Leclerc-nek. Jelenleg mindketten 22 esztendősök, s a 2020-as szezon utolsó versenyének napján sem lesznek idősebbek, mint Sebastian Vettel, mikor 2010-ben felért a csúcsra, 23 évesen és 134 naposan.

Ezeken túl biztosan lesznek még olyan rekordok, melyek meg fognak dőlni a 2020-as szezonban, de ezek talán a legérdekesebbek, s mi érdeklődve várjuk, mivel kecsegtet számunkra a Formula-1 2020-as szezonja!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: