DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Tíz F1-es rekord, ami idén dőlt meg

Az év végén jó visszatekinteni, hogy mikről is írhattunk idén - íme tíz olyan F1-es csúcs, amelyet idén átadtak a múltnak. Szóba kerül Hamilton, Leclerc, Sainz, Kubica, a Ferrari és a Red Bull is.

 A legtöbb pont

Igen, Lewis Hamilton még a tavalyi teljesítményét is felülmúlta nyolc ponttal, összesen 413-at gyűjtött ebben a szezonban, amellyel rekordot döntött - soha senki nem szerzett még ennyi egységet egy személyben egy szezonon belül. Tegyük hozzá, hogy ebben azért a leggyorsabb körért járó pluszpontok is segítették, anélkül egy ponttal elmaradt volna a tavalyi 408-tól.

Legtöbb kisajátított első sor

A Ferrari nyári szünet utáni kirobbanó formája hozott egy rekorddöntést a csapatnak, a maranellóiak ugyanis most már 65 alkalommal végeztek 1-2-ben az időmérőkön - a Japán Nagydíj kvalifikációja után ezzel átvették a vezetést az örökranglistán a Mercedestől. Jelenleg éppen ezzel az eggyel állnak jobban, úgyhogy a harc 2020-ban folytatódik...

Legtöbb pont világbajnoki cím nélkül

Ez nem egy örömteli statisztika, de Valtteri Bottasnak egyelőre ez jutott: a Mercedes finn pilótája 1289 pontnál tart pályafutása során, ezzel ő a legponterősebb versenyző, aki soha nem nyert vb-címet. Mindezt idén tette magáévá, Felipe Massa "csúcsát" adta át a múltnak.

Legfiatalabb Ferrari-futamgyőztes

Jacky Ickx 1968 óta tartotta ezt a házi rekordot, amit most Charles Leclerc megdöntött: 21 évesen, 10 hónaposan és 16 naposan aratta pályafutása első győzelmét (úgy egyébként is, de) a Ferrarival. Ickx 23 éves is elmúlt már, mire ez összejött neki több mint ötven esztendővel ezelőtt...

record



Legfiatalabb dobogó

A Max Verstappen, Pierre Gasly, Carlos Sainz összeállítású interlagosi dobogó minden idők lealacsonyabb átlagéletorú pódiumát jelentette, hiszen ez a három versenyző 23 éves, 8 hónapos és 23 napos volt átlagosan abban a pillanatban. Az előző rekordot a 2008-as Olasz Nagydíj tartotta Sebastian Vettellel, Heikki Kovalainennel és Robert Kubicával.

A legtöbb futam pole-pozíció nélkül

Ez az örök középszer statisztikája, bár itt elsősorban az arra alkalmas technikát kell felelősségre vonni, a pilótát csak annyiban, hogy miért nem jött össze neki egy topautó. Mindenesetre Sergio Perez most már 176 F1-es nagydíjon állt rajthoz anélkül, hogy bármelyiket is az élről kezdhette volna meg, a második helyen pedig Romain Grosjeant találjuk 172-vel - az év előtt a csúcsot még Johnny Herbert tartotta 160-nal, ezt döntötték meg idén mindketten.

Legtöbb futam, amelyet vezetett valaki

Eddig Michael Schumacher tartotta a csúcsot 142-vel, idén viszont Lewis Hamilton ebben is megelőzte a hétszeres bajnokot, immár 148 olyan versenyen vett részt, ahol valamennyi ideig ő állt az élen. A listán harmadik Sebastian Vettel 105 ilyen versenyet mondhat magáénak.

Legtöbb teljesített futam egy dobogós helyezés előtt

Nico Hülkenberg is erre a statisztikára gyúrt, de neki nem jött össze a pódium, Brazíliában kijött viszont a lépés Carlos Sainznak, úgyhogy ő vette át ezt a rekordot Martin Brundle-től. Utóbbi 91 futamot tudott le, mielőtt 1992-ben, Franciaországban összejött neki a dobogó, míg Sainz 101 verseny után pezsgőzhetett először.

Legtöbb eltelt idő a pontszerzések között

Valami hasonló statisztikát lehetett várni idén Robert Kubicától, legalábbis ami a legtöbb eltelt időt illeti, a pontszerzést kevésbé - egy őrült versenyen azonban ez is összejött neki Németországban. A sportágba idén visszatérő lengyel pilóta ott szerzett egy pontot, erre pedig utoljára 2010-, ABu Dhabiban, 3178 nappal korábban volt képes.

Leggyorsabb bokszkiállás

Ez egy folyamatosan fejlődő "tudomány", úgyhogy nem meglepő, hogy idén rekorddöntést láthattunk: a Red Bull 1,82 másodperc alatt cserélt kereket Max Verstappen autóján Interlagosban. A csapat ezzel egyébként saját korábbi csúcsát adta át a múltnak, ami egyébként szintén idén született meg: 1,88 másodperc alatt tudták le a munkát Németországban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: