DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Williams: Russell kicsit olyan, mint Mansell

Csak szuperlatívuszokban tudott beszélni fiatal pilótájáról Claire Williams helyettes csapatfőnök, aki szerint a brit újonc az autóban és azon kívül is példaértékűen teljesített első F1-es szezonjában.

Noha egyértelműen a sereghajtó csapatnál, a Williamsnél ejtette meg Formula-1-es bemutatkozását, s ő lett az egyetlen a mezőnyben, aki nem szerzett pontot a 2019-es idény során, mégis sokak figyelmét felkeltette George Russell teljesítménye. Házon belül egyértelműen ő dominált, amit jól mutat a Robert Kubica elleni 21-0-s időmérős mérleg is. Claire Williams, a grove-iak helyettes csapatfőnöke sem győzte dicsérni fiatal pilótáját:

„George teljesen lenyűgözött” – nyilatkozta Williams a Motorsport.com szaklapnak. „Ha nem vagy a csapat tagja, nem tudhatod, mennyire kemény volt az év. George megértette, milyen helyzetben csatlakozik: látta maga is, de mi is alaposan figyelmeztettük. Ennek ellenére a kezdetektől fogva példaértékűen viselkedett, pedig számára is kemény volt a helyzet, hiszen nem olyan autóban ült, mint szeretett volna. Nehéz volt látnia, hogy az ugyancsak az F2-ből érkező kortársai sokkal versenyképesebb autókba ülhettek, mint ő. Pedig ő olyan pilóta, aki amint versenyképes gépbe ül, azonnal nagy dolgokra képes.”

russell-williams-1



„Bár az emberek talán nem arra koncentráltak, mit csinált George Russell, hiszen a mezőny végén, de mi láttuk szombatonként az időmérőn, a srácok pedig a tévé köré gyűltek, mert izgatottak voltak, hogy láthatják. Kicsit olyan, mint Nigel [Mansell – a szerk.]: egyszerűen mindent kihoz a helyzetből, és lehet, hogy egy másodpercre volt a Q2-es időtől, de így is elképesztő köröket futott.”

„De az autón kívül is lenyűgöző volt az a tudás, főleg figyelembe véve, hogy ez az első éve volt, ahogy értette a Formula-1-es gépek működését, s ahogy a hasznos információkat át tudta adni a mérnököknek, hogy fejlődhessünk. És végig képes volt fenntartani ezt a viselkedést. Mindenki ismeri és imádja George-ot a személyisége miatt, nem tudok elég dicsérően beszélni róla.”

„Rettenetesen hálás vagyok George-nak, mert hamar felismerte, milyen szerepet játszhat a csapatszellem fenntartásában. Igen, olykor panaszkodott, mint mindannyian, de végig felszegett fejjel járt, és mindent megtett, amit kértünk tőle. Sőt, még felül is múlta azt, és óriási szerepet vállalt a morál fenntartásában, és ilyen értelemben vezetett minket. Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen pilóta ül az autónkban és képviseli a Williams színeit, aki minden kritériumnak megfelel, amelyet egy versenyzővel szemben támasztunk. Szeretnénk olyan autót biztosítani neki, amellyel meg tudja mutatni, mire képes valójában.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: