DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Ricciardo továbbra is hisz a dobogókban

Bár nem számított ennyire komoly mélypontokra a 2019-es idény során, a Renault ausztrál F1-es pilótája mégis úgy érzi, akár már jövőre beférhetnek az első háromba néhány versenyen.

Nem ez volt története legerősebb szezonja a Renault-nak: miközben a McLaren dobogós helyezést is szerzett 2019-ben és simán lelépték őket a konstruktőri pontversenyben, a franciák legjobb eredménye a negyedik hely volt, összetettben pedig csak az ötödik pozícióban végeztek. A Red Bulltól idén érkező Daniel Ricciardo el is ismerte: bár nem remélt szárnyalást, a néhány futamon tapasztalt komoly küszködés őt is meglepte.

„Számítottam mélypontokra, és szerintem ez minden csapatnál így van, hiszen például a Mercedes hozzászokott már ahhoz, hogy nyer, így számukra a negyedik hely is az. Viszont mi néha csak vakargattuk a fejünket. Azt mondogattuk: ’nem lehetünk ennyire hátul’. Talán nem végzünk minden futamon az első ötben, de az, hogy a 14. helyen vagy annak környékén autózzunk… azt hittük, ezen már túlvagyunk” – idézi az ausztrált a Motorsport.com szakportál.

ricciardo-abudhabi-renault-1



Ricciardo azért igyekezett kiemelni, mit lehetett tanulni a küszködős évad során: „Szerintem a legfontosabb, hogy megtanuljuk, hogyan lehet tökéletesnek lenni. Könnyű túlerőltetni annak érdekében, hogy nyerjünk egy tizedet, így végül bukunk annyit. Összeszedettnek kell maradnunk. Mindig megpróbáljuk kihozni a maximumot az autóból, de tudnunk kell, mit eredményez, ha túlerőltetjük. A középmezőnyben értelemszerűen nem olyan jó az autónk, mint az élcsapatoknak, így ha megcsúszunk, több időt veszítünk, túlmelegítjük a gumikat, és nagyobb árat fizetünk ezért. Talán mindennél többet tanultam azon a téren, mikor kell észszerűnek lenni, és mikor kell megpróbálni kicsit többet kihozni az autóból.”

A renault-s pilóta ugyanakkor arról sem feledkezett meg, hogy volt néhány csúcspontja is az idénynek: bár személy szerint ő a spái 14. helyét emelte ki, azért voltak az eredmények terén is kiemelkedő pillanatok 2019-ben, ezekről a Formula-1 hivatalos honlapjának beszélt: „Miután a negyedik helyre kvalifikáltuk magunkat Kanadában, mindenkin örömöt lehetett látni és azt, hogy lekerült a vállakról a teher, hiszen láttuk, hogy meg tudjuk csinálni, ott tudunk lenni az elejében. Ezek a pillanatok bátorítók és inspirálók.”

Éppen ezek miatt érzi úgy Ricciardo, hogy 2020-ban harcba szállhatnak néhány pódiumért: „Valamilyen oknál fogva mégsem kedvtelenített el minket ez a szezon. Úgy vélem, ezt magunkkal vihetjük a következő idényre is, és akkor elérhetjük, amiben továbbra is hiszünk. Jó úton járunk, hogy szerezzünk néhány dobogós helyezést 2020-ban. Igen, elég távolinak tűnik, de hiszem, hogy ha megcsináljuk, amiben hiszünk, hogy képesek vagyunk, akkor elérhetjük. Az idei évad nem fogta ki a szelet a vitorlánkból, sokkal inkább olaj volt a tűzre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: