DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Most először kap távsegítséget a Haas

Az istálló nem csupán Abu Dhabiban, hanem az olaszországi szimulátorban is gyűjti majd az adatokat hétvégén. A mostani még csak próba lesz – jövőre már Kubica végezheti élesben a munkát.

A szezon során szenvedő Haas olyan segítséget használ az Abu Dhabi Nagydíjon, amelyet korábban még soha: miközben a két autó a Közel-Keleten gyűjti az adatokat, a csapat tartalékpilótája, Pietro Fittipaldi a Dallara olaszországi szimulátorában egészíti ki munkájukat. Számos alakulatnál bevett szokás, hogy a versenyhétvégével egyidejűleg a főhadiszálláson szimulátorpilótájuk éjszakába nyúlóan virtuálisan rója a köröket, hogy a segítségével optimalizálják a beállítást.

„Idén megalapoztuk a programot, amelyet használni fogunk a hétvégén. Ez azonban csak egy próba lesz, hogy kiderüljön, rendben működik-e és minden a helyén van a következő év előtt” – mondta Günther Steiner Abu Dhabiban a sajtónak, beleértve a Formula.hu-t is. A csapatvezető hangsúlyozta, a hétvégi csupán tesztüzem lesz:

„A versenypályán nem lesz segítség, helyette arról fog szólni, hogy meggyőződjünk, tudunk-e hatékonyan kommunikálni. Lényegében a folyamatot tesszük próbára, nem az autó teljesítményét. Talán lesz belőle valamennyi előnyünk, de nem ez a cél, hanem a rendszert tesztelni” – folytatta Steiner. A Haas idei szezonja valóban már rég elúszott, a csapatnak esélye sincs elmozdulni a konstruktőri kilencedik helyezésről. Az idei fejlesztések annyira félresiklottak, hogy Romain Grosjean autójára a szezonzárón a téli teszteken használt padlólemezt szerelik fel.



„Tovább tartott, mint szerettük volna” – beszélt a szimulátoros távsegítség első bevetéséről Steiner. „Amíg bele nem vágunk, addig nem is tudatosul bennünk, a csapatoknak hány évbe telt kifejleszteni ezt a módszert. Nekünk is dolgoznunk kell, hogy jobb rendszerünk legyen, de az első lépés már megvan. Sok mindennel próbálkoztunk, de nem jártunk sikerrel, vagy ha igen, már későn.”

Ha a rendszer működőképes lesz jövőre, a csapatot Robert Kubica segítheti a szimulátorból: a Williamstől távozó lengyel a Haashoz vagy a Racing Pointhoz csatlakozhat fejlesztőpilótaként. A csapatvezető régóta beszél nyilvánosan arról, hogy tárgyalnak egymással.

„Mint nyilvánvaló, kapcsolatban állunk, de nekik még dönteniük kell. Van valami akadály, ami miatt még nem tudnak, amit tiszteletben tartok, mert nem szólhatok bele a dolgaikba. Tudjuk, hogy Robert rendkívül tapasztalt. Van alternatívánk is, de Robert kapcsán az lenne a pozitívum, hogy csinált már ilyet korábban, tudja, mi a dolga” – mondta Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: