DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Formula-napló: Latifi bejelentése, Kubica olajügye

Megtörtént Nicholas Latifi Williams-szerződésének régóta esedékes bejelentése, míg a paddockban a brazíliai hősök, Pierre Gasly és Carlos Sainz továbbra is fürödtek a népszerűségben. Nem könnyű, de megpróbáljuk: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni az Abu Dhabi Nagydíjról, nagy vonalakban ilyen volt a pénteki nap a mi szemszögünkből.

11:00 Az otthonról érkező kellemetlenül esős fotók fényében még úgy is jól esik a Yas Marina versenypályán mért 30 Celsius-fok, hogy hihetetlenül tikkasztó a hőség.  Hetek óta tudjuk, hogy igazi tétje nem lesz az évadzáró fordulónak, s bár volt már így korábban is, azokban az években mégis nagyobbnak éreztük a pezsgést, mint most. Hosszú út vezetett ennek a 21 fordulós idénynek a végéig és ez érződik a paddock népén is. A helyszínre érve kiderült, hogy sajtótájékoztatót tart a Williams istálló…

12:00 …mégpedig egy olyan ügyben, amelyre mindenki számított: bejelentést tettek annak vonatkozásában, hogy Nicholas Latifi érkezik Robert Kubica helyére. Az F2-es bajnokság második helyezettjéről már Montreal óta hallani lehetett, hogy 2020-ban versenyző lehet a grove-i csapatnál, legutóbb Austinban pedig érdeklődésünkre annyit mert elárulni, hogy „az évadzáró környékén várható valami”. Ez a „valami” most következett be, a kanadai pilóta pedig fülig érő szájjal nyugtázta a fejleményt: „izgatott vagyok és örülök a lehetőségnek” – fogalmazott Latifi, akinek tehetős édesapja a háttérben egy ideje már dolgozik az idén hanyatlóban lévő alakulat talpra állításán, mégpedig nagy erőkkel.

 



14:30 Kubica is megszólal: a lengyel pilóta kijelenti, hogy a DTM-ben szeretne versenyezni, amennyiben erre lehetőség kínálkozik. A formula.hu információi szerint a lengyel az F1-es visszatérés évét december elején a német túraautósok évadzáró tesztjén fejezi be, ám a szerepeltetésével kapcsolatos végleges válaszra még várnia kell. Hogy miért? Mert minden gyártónak megvan a maga olajos partnere, ezt pedig nehéz, de nem egészen lehetetlen összeegyeztetni a pilótát támogató lengyel olajtársasággal, az Orlennel. Kubica reméli, hogy már a teszt idején végleges döntés születhet az ottani versenyzői szerepvállalásával kapcsolatban, de persze az F1-es tevékenység is képben van. Információink szerint továbbra is a Haas és a Racing Point a két sanszos alakulatot, ahol fejlesztőpilótaként szerepet kaphat.

15:00 Hamilton sajtóértekezletére dugig megtelik a Mercedes hospitality-egysége, pedig ezen a napon nem a brittől, inkább Bottastól hangos a paddock: a finn bejelentette, hogy válik feleségétől, a korábbi úszó Emiliától. Míg a lépést a karrierje érdekében hozott áldozatokkal indokló északi pilótát a nemzetközi sajtó tapintatosan nem nyaggatta ezzel a témával kapcsolatban, Hamilton megkapta a kérdést: mit gondol a sikerekért hozott áldozatokról? A brit szerint nincs ezen csodálkoznivaló, a megfelelő egyensúlyt megtalálni nem könnyű, a helyzetet pedig rontja, hogy az F1 a szokásosnál sokkal több utazással és távolléttel jár, ami nem kedvez a kapcsolatoknak. „Mindenki maga dönti el, hogy mekkora áldozatot hajlandó hozni a karrierje érdekében!”

16:15 Semmi kétség: Pierre Gasly a legnagyobb sztár, köszönhetően a brazíliai első dobogós helyezésének. Bármerre jár, a franciát mindenki meglapogatja, ráadásul az érdeklődés szűnni nem akar körülötte: „Nagyon hálás vagyok mindenkinek, nagyon boldog vagyok és igyekszem ezen a hétvégén is a legjobbat nyújtani” – mondta a formula.hu-nak a francia, aki elárulta: annyi gratuláló üzenetet kapott a világ minden tájáról a különféle platformokon, hogy napokon át volt olvasnivalója.

 

17:45 Egy asztalnál ülünk a három Carlos közül kettővel: amíg a McLaren pilótája megbeszélésen vesz részt, hasonló nevű édesapjával és menedzserével a brazíliai dobogóról beszélgetünk. Az apuka odahaza, Madridban kísérte figyelemmel az eseményeket, míg a menedzser a helyszínen, de mindketten bevallják: extázisban tombolták végig a futam hajráját. Felelevenítik, hogy egy éve ugyanitt, ugyanilyen összetételben beszélgettünk arról, hogy a pilóta kényszerűségből igazolt a Renault-tól a McLarenhez: noha akkor el voltak keseredve, most a tabella láttán letörölhetetlen a vigyor az arcukról. „Nagyon jó ötlet!” – vágja rá az apuka, amikor felvetjük neki, hogy ideje lenne, ha a csemete lecserélné a levezető körökben, a csapatrádión énekelt „Smooth operator” című nótát Tina Turner „Simply the best!” című dalára!

18:30 Baráti csevej Günther Steinerrel, a Haas vezérével, aki panaszkodik: annyira zsúfolt napja volt, hogy a különítmény garázsában még el sem jutott a nap folyamán. A szakvezető nem titkolja: örül annak, hogy vége a szezonnak, amely a teljességgel kiszámíthatatlan autó miatt sokszor igazán pokoli volt az amerikai-brit formáció számára. „Tudjuk, hogy mi a probléma, dolgozunk is rajta és bízunk benne, hogy 2020-ban jobban alakulnak a dolgaink” – fogalmaz a csapatfőnök-legenda, aki elárulja: a decemberi hónapja is zsúfolt lesz, ingázik majd az Egyesült Államok és Európa között.

19:30 Míg a paddock egyre csendesebb a pályán nincs unalom: jótékonysági kerékpárversenyt rendeznek, amelyre csapatmunkatársakból álló gárdák is neveztek. A sajtóterem a szokásosnál hamarabb kiürül, az F1 évadzáró partit tart a pályától nem messze, egy hotelban. Folytatás pénteken, akkor már szabadedzésekkel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: