DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton: Tét nélkül feszegethettem a határaimat

Lewis Hamilton úgy fogalmazott, jó lecke volt számára az, ahogy a Brazil Nagydíj alakult: szerinte minden teljesen másképp nézett volna ki, ha még harcban van a vb-címért és teljesen élesen versenyez.

Finoman szólva sem alakult tökéletesen Lewis Hamilton 2019-es Brazil Nagydíja: a hatodik világbajnoki címét addigra már bebiztosító angol lemaradt a győzelemről, és csak harmadik lett - amit végül ugyancsak nem tarthatott meg, miután megbüntették Alex Albon kiforgatásáért. Hamilton egy pillanatig nem akarta vitatni felelősségét az eset kapcsán, ahogy azt sem, hogy nem volt az igazi a versenye.

„Mint amikor egy bokszoló leengedett kesztyűkkel meccsel” - hasonlítgatta teljesítményét a Gran Turismo World Finals nevű eseményen Monacóban. „Ha ott még a bajnoki címért kell harcolnom, bejövök másodiknak. Hoztam volna egy rém nyugodt második helyet a pontok miatt. Tudni kell, mikor és mennyire lehet nyomni, nagyon fontosak a megfelelő arányok és az időzítés. Azt hiszem, ez volt az első olyan verseny idén, ahol túlmentem, túlmehettem egyáltalán a határokon. Kipróbáljuk, nézzük meg, mi sül ki belőle.”

00119025_968



Hamilton szerint mind a mai napig fejlődnie kell annak érdekében, hogy a legjobb lehessen. Ezért pedig mindent meg is tesz. „Vannak olyan versenyzők, akik nagyon hamar felnőttek, és jók edzéseken, de versenyeken már nem annyira. Aztán vannak olyanok, akik sokat baleseteznek, de ha össze tudnak fogni és egyben tudnak tartani mindent, jó tempójuk van egy körön. Mások a fékekkel bánnak jól, bizonyos versenyzők meg a gumikkal. Az ember nyilván szeretne mindenben jó lenni, és én ezért dolgozom folyamatosan. Hogy a legjobb lehessek. Ehhez viszont nagyon sok dologgal kell foglalkozni.”

A mercedeses úgy áll ehhez a témához, hogy minden évben nullázza ezt. „Rengeteg múlik a kommunikáción is. Lehetek én az, aki először megbirkózik a gumikkal? Lehetek én az, aki instrukciókat ad az autó fejlesztéséhez? Benne akarok lenni a háttérmunkában is. Ha csak a versenyzői oldalát nézzük, akkor is mindig a tökéletességre törekszem. Rengetegféle versenystílust sajátítottam el az évek során. Minden kanyar más, ilyenkor ezeket kell elővenni. Még egy kört sem lehet csak egyféleképpen teljesíteni. Szóval minden a gyakorláson múlik. Ebbe a folyamatba pedig az is beletartozik, hogy az ember néha túlfeszíti a húrt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: