DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Hamiltont megbüntették, Sainz a dobogón

Lewis Hamilton ötmásodperces időbüntetést kapott, így csak a hetedik helyen végzett a Brazil Nagydíjon a hivatalos végeredmény szerint. Óriásit nyert ezzel a két Alfa Romeo, illetve így először "dobogós" Carlos Sainz.

Bár Lewis Hamilton a harmadik helyen szelte át a célvonalat, az utolsó előtti körben történt ütközés után borítékolható volt, hogy megbüntetik a brit versenyzőt, aki Alexander Albont fosztotta meg élete első dobogós helyezésétől. Így viszont először állhatott az F1-es pódiumon Pierre Gasly, s mint utóbb kiderült, Carlos Sainz is először tehette volna ezt meg, miután a hatszoros világbajnokot ötmásodperces időbüntetéssel, illetve két büntetőponttal is sújtották.



A hivatalos okirat szerint Albon a szokványos versenyvonalon haladt, amikor is Lewis Hamilton megpróbálta őt megelőzni a belső íven. Azonban nem tudta a megfelelő íven tartani autóját a hatszoros világbajnok, s mikor rájött, hogy nem sikerülhet a manőver, már késő volt reagálnia.

A versenyfelügyelők emiatt ötmásodperces időbüntetéssel sújtották a 44-es versenyautó pilótáját, valamint két büntetőpontot adtak hozzá annak licencéhez. Több kameraállásból vizsgálták meg az esetet, s ezek után egyértelműnek látták, hogy Hamilton volt a vétkes.

Így előrébb lépett Carlos Sainz, aki az utolsó helyről indulva végzett a harmadik helyen, míg a két Alfa Romeo örökölte meg a negyedik-ötödik helyet, Raikkönen-Giovinazzi sorrendben. A hatodik helyet így Daniel Ricciardo kapta meg, Hamilton pedig visszacsúszott hetediknek, aki mögött Norris kevesebb, mint egy tizeddel maradt a nyolcadik pozícióban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: